Επεκτείνεται και στις πληρωμές με βάση αποδείξεις δαπανών το χαράτσι των ασφαλιστικών εισφορών 26,95%. Ολοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ακόμη και φοιτητές που θα λάβουν εντός του 2018 αμοιβή μέσω απόδειξης δαπάνης (τίτλος κτήσης) θα καταβάλουν τις εισφορές αυτές για κύρια ασφάλιση και υγεία όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Βουλή. Τονίζεται ότι οι πληρωμές με απόδειξη δαπάνης έχουν σε πολλές περιπτώσεις υποκαταστήσει τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών καθώς πολλοί έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους για να μην επιβαρύνονται από το χαράτσι. Την ίδια στιγμή η προωθούμενη ρύθμιση κλείνει ένα παράθυρο που είχαν για να αμείβονται φοιτητές, άνεργοι με μικροδουλειές περιστασιακά ή να συμπληρώνουν εισόδημα οι συνταξιούχοι.

Η πρώτη δόση των εισφορών αυτών πρέπει να καταβληθεί έως 28/2/2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχετική τροπολογία. Ωστόσο δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ασφαλιστέων αποδοχών όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια, δηλαδή οι εργαζόμενοι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης δεν θα καταβάλουν τις κατώτατες εισφορές 168 ευρώ ακόμα και αν αμείβονται με κάτω από 586 ευρώ μηνιαίως. Θα καταβάλουν την ακριβή αναλογία των εισφορών 26,9% επί της καθαρής μηνιαίας αμοιβής που εισπράττουν. Επίσης καταργείται το όριο των 10.000 ευρώ (ετήσιες αμοιβές), κάτω από το οποίο δεν καταβάλλονταν εισφορές για αμοιβές με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Συμφωνα με την τροπολογία:

n Οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη συνολικού ποσοστού 26,95% θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού μετά την αφαίρεση του φόρου και άλλων επιβαρύνσεων. Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού κατά την έκδοσή του και θα αποδίδονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.

n Στις περιπτώσεις που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμένος αριθμός ημέρας/ημερών απασχόλησης και μέχρι έναν πλήρη μήνα ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται η ημέρα/οι ημέρες που καθορίζονται στη σύμβαση. Στις λοιπές περιπτώσεις ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως αυτός ισχύει.