Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν αργά χθες τη νύχτα στον καταυλισμό της Μόριας, όταν Αφγανοί, Ιρακινοί και άλλοι Αραβες συγκρούστηκαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
Από τις συμπλοκές, τραυματίστηκαν αρκετοί μετανάστες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στον καταυλισμό, ωστόσο οι μετανάστες φαίνεται πως δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Πυροσβεστική για να σβήσει τις φωτιές.
Την ίδια ώρα, πάντως, εικόνες ντροπής από τον λασπότοπο της Μόριας κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, διασύροντας για μία ακόμη φορά τη χώρα. Βίντεο και φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και δημοσιεύθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα Buzzfeed δείχνουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στον καταυλισμό της Μόριας. Ανθρωποι που μένουν μέσα στις λάσπες, προσπαθώντας με κάθε μέσο να απομακρύνουν τα νερά από τις σκηνές τους.
Βουνό σκουπίδια. Μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν δίπλα σε βουνά από σκουπίδια: αυτή είναι η ντροπιαστική καθημερινότητα για τους σχεδόν 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό, τα ντους στις τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση, πολλά δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να πλένονται με λάστιχα σε εξωτερικούς χώρους με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει πολύ ή να μαζεύουν πλαστικά μπουκάλια προκειμένου να τα γεμίσουν νερό και να πλυθούν.
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για την κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας. «Εχουμε επανειλημμένα επισημάνει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να μένουν οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι. Δεν είναι μόνο οι λάσπες ή που αναγκάζονται οι πρόσφυγες να πλένονται έξω στο κρύο. Υπάρχει πρόβλημα και με τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως το δίκτυο αποχέτευσης που κατασκευάστηκε το 2015 είναι δυναμικότητας μόλις 1.500 ανθρώπων με αποτέλεσμα τα λύματα πια να τρέχουν εντός και εκτός του καταυλισμού ακόμη και στους δρόμους των γύρω περιοχών» σημειώνει ο Γαληνός.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες τρεις ημέρες οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου είναι μηδενικές. «Πλέον δεν μπορώ να πιστέψω τους αριθμούς. Η Μόρια έχει χαθεί στα νούμερα. Ακόμη, όμως, και να έχουμε μηδενικές ροές, ο αριθμός των προσφύγων στο νησί είναι μεγάλος» τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου.
ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ. Αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι συνολικά 13.611 πρόσφυγες και μετανάστες, 7.174 είναι στη Λέσβο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 544 μεταφορές προς δομές της ενδοχώρας. «Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι μονόδρομος. Οι μεταφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα –μετά τις δικές μας κινητοποιήσεις –είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν επαρκούν, αφού δεν γίνονται με τέτοιο ρυθμό ώστε να έχουμε την αποσυμφόρηση των νησιών ιδίως τώρα που ο χειμώνας έχει πια φτάσει» λέει ο Γαληνός.
ΣΤΗ ΧΙΟ. Στο μεταξύ, το πράσινο φως άναψε χθες το Ειρηνοδικείο Χίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τοποθέτηση οικίσκων (κοντέινερ) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί, απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου κατά του ελληνικού Δημοσίου. «Θεωρούμε επικίνδυνη τη διαδικασία να μονιμοποιηθεί μία κατάσταση με την αύξηση της χωρητικότητας μέσω οικίσκων σε ένα κέντρο που λειτουργεί λάθος εδώ και ενάμιση χρόνο».