Αλλαγή πλεύσης σχεδιάζει για μια ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Σε χθεσινή συνάντηση του με το προεδρείο των ΤΕΙ και έπειτα από τις απειλές για παραιτήσεις από εκπροσώπους τους αποφάσισε να ξανασκεφτεί το θέμα της κρίσης των καθηγητών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ορισθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους των ΤΕΙ που θα καταθέσει νέο πόρισμα για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας ώς την Παρασκευή.
Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «εντάσσονται αυτομάτως οι καθηγητές ΤΕΙ σε αντίστοιχες θέσεις πανεπιστημιακών χωρίς κρίση, εκτός από τους πρωτοβάθμιους καθηγητές ΤΕΙ που εντάσσονται πρώτα σε προσωποπαγείς θέσεις και μετά θα κριθούν από τριμελή επιτροπή πανεπιστημιακών, μία ανά σχολή, που θα ορίσει ο υπουργός Παιδείας». Η διαφωνία των ΤΕΙ αφορά στους πρωτοβάθμιους καθηγητές που δεν θέλουν να κριθούν.
Ο υπουργός φαίνεται όμως τώρα ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς εάν αλλάξει τη διάταξη αυτή θα βρει απέναντί του τα πανεπιστήμια που έχουν σαφώς ζητήσει στο νέο ίδρυμα αξιολόγηση «για όλες τις βαθμίδες των καθηγητών ΤΕΙ, πρώτα ένταξή τους σε προσωποπαγή θέση και μετά κρίση από πανεπιστημιακούς».
Και σίγουρα όχι να κρίνονται μόνο οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές από 3 πανεπιστημιακούς που θα ορίσει ο υπουργός Παιδείας ενώ τα εκλεκτορικά στα πανεπιστήμια είναι 11μελή.
Θα καταπέσει ο νόμος στο ΣτΕ

Πολλοί πανεπιστημιακοί σχολίαζαν ότι ο σχετικός νόμος εάν ψηφιστεί έτσι, θα «πέσει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς δεν μπορούν οι καθηγητές ΤΕΙ να περάσουν «αυτόματα» στο στάτους του πανεπιστημιακού.