Ηταν ο «άγριος Νοέμβριος του 2017». Ο μήνας που σημαδεύτηκε από την απώλεια 23 ανθρώπων εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας που χτύπησε τη Μάνδρα Αττικής. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα κατά τη διάρκειά του: σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας κατεγράφησαν έως και διπλάσιες ποσότητες βροχής σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στα νησιά του Βόρειου Ιονίου και στην Ηπειρο έδειξαν τιμές που ξεπέρασαν ακόμη και τα 500 χιλιοστά νερού, γεγονός που σημαίνει ότι έπεφταν 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

«Ηταν ένας πολύ βροχερός μήνας που περιελάμβανε δύο σημαντικές κακοκαιρίες: η πρώτη ήταν η Ευρυδίκη που εκδηλώθηκε από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου –κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβη και η καταστροφή στη Μάνδρα –και η δεύτερη ήταν ο μεσογειακός κυκλώνας Ζήνωνας, ο οποίος προκάλεσε κυρίως ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Ελλάδα. Τα ύψη βροχής που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του μήνα ήταν πολύ μεγάλα, έφτασαν σε κάποιες περιοχές τα 450-500 χιλιοστά, και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές ζημιές και πλημμύρες» λέει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά οι πιο βροχεροί μήνες του έτους, όμως τα φαινόμενα φέτος είχαν πολλαπλάσια ένταση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

ΡΕΚΟΡ. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχής που είχε καταγραφεί τον περσινό Νοέμβριο ήταν στα Θεοδώριανα Αρτας –434,6 χιλιοστά. Φέτος, το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχής εντοπίστηκε στους Παξούς, όπου ο σταθμός του Αστεροσκοπείου κατέγραψε 540,6 χιλιοστά νερού, ενώ και σε άλλες πέντε περιοχές της χώρας οι τιμές των βροχοπτώσεων υπερέβησαν το περσινό ρεκόρ των 434,6 χιλιοστών. Σε σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα τα ύψη βροχής κινήθηκαν σε εντυπωσιακά επίπεδα, με ελάχιστη τιμή τα 200 χιλιοστά.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου Ιωάννης Κωλέτσης και Σταύρος Ντάφης, «σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο,στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχαμε περισσότερες βροχές, με περιοχές της Ηπείρου, του Κεντρικού και Βόρειου Ιονίου, αλλά και της Πιερίας να δέχονται πολλαπλάσια ύψη». Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αντιθέτως «λιγότερες βροχέςαπό τον Νοέμβριο του 2016 δέχτηκαν φέτος κυρίωςτο νησί της Κρήτης, η Λέσβος και περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς». Σημειώνεται ότι η Κρήτη αντιμετώπισε φέτος σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας, γεγονός που ανάγκασε τους αρμοδίους να κλείσουν το φράγμα της Φανερωμένης, νότια του Ηρακλείου, για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του το 2005.

Ερχεται τριήμερο με ανέμους έως 10 μποφόρ

Φόβους για πρόκληση προβλημάτων από τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένονται τις επόμενες ημέρες εκφράζουν οι μετεωρολόγοι. Οι ισχυροί άνεμοι που θα εκδηλωθούν από αύριο το απόγευμα κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας προβλέπεται να εξελιχθούν σε θυελλώδεις φτάνοντας την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ακόμη και τα 9 ή τοπικά τα 10 μποφόρ. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μεγάλη ένταση των ανέμων ενδέχεται να επηρεάσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και να επιφέρει προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της χώρας.

«Τις επόμενες μέρες θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το κρύο θα συνεχιστεί, όμως τα φαινόμενα δεν θα είναι πολύ μεγάλης έντασης», λέει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος. «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιστήσουμε στο ζήτημα των ανέμων. Την Παρασκευή θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάνουν τοπικά τα 8 και 9 μποφόρ και αυτό θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή. Μεγαλύτερη ένταση σύμφωνα με την πρόγνωση θα έχουν οι άνεμοι στην περιοχή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, στην περιοχή των Κυθήρων, αλλά και σε σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο. Ενδέχεται να υπάρξουν εμπόδια στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στο Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο», προσθέτει.