«Υποφέρουμε, μου έλεγε συχνά η αδελφή μου. Ξυλοκοπούσε την γυναίκα του την Ελένη. Ολα έγιναν για τα λεφτά. Ηθελε να πάρει μεγάλο αυτοκίνητο για να πηγαίνει στο Κολωνάκι. Ολο λεφτά ήθελε». Ο αδελφός της πεθεράς του αστυνομικού Μιχάλης Χερουβείμ σπάει τη σιωπή του και ξεσπά για όσα συνέβαιναν στο σπίτι της τραγωδίας και υποστηρίζει ότι οι εντάσεις είχαν καθαρά οικονομικό κίνητρο. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας που προσανατολίζονται σε ενδοοικογενειακές οικονομικές διαφορές. Η εστία των εντάσεων σύμφωνα με τις έρευνες αφορούσε κυρίως ένα ακίνητο της πεθεράς του. Ο αστυνομικός φέρεται να πίεζε ασφυκτικά να του παραχωρήσει η πεθερά του το διαμέρισμα με σκοπό να το χρησιμοποιήσει η σύζυγός του για ιατρείο ώστε να εξοικονομεί τα ενοίκια.

Ωστόσο τελείως διαφορετική εκδοχή έδωσε χθες σε κατάθεσή του στην Αστυνομία συγγενής του αστυνομικού, οποίος υποστήριξε ότι είχε συχνές προστριβές με την πεθερά του η οποία ήταν επίσης γιατρός. Η πεθερά του εξ αρχής δεν είχε αντιμετωπίσει θετικά τον γάμο της κόρης της με έναν χαμηλόβαθμο αστυνομικό. Η ψυχολογική κατάσταση της πεθεράς, σύμφωνα με την μαρτυρία του συγγενή , επιδεινώθηκε μετά τον θάνατό του γιου της. Η συγκατοίκηση στο διώροφο –η πεθερά έμενε στο πρώτο όροφο –ήταν δύσκολη και γι’ αυτό ο αστυνομικός, σύμφωνα με την κατάθεση, ζητούσε να αποχωρήσει η πεθερά από το διαμέρισμα προκειμένου η σύζυγός του να το μετατρέψει σε ιατρείο.

ΔΕΚΑ ΣΦΑΙΡΕΣ. Ο πόρτες είναι σφραγισμένες και τα παράθυρα ερμητικά κλειστά στο διώροφο πατρικό της οικογένειας Χερουβείμ, όπου προχθές μετά τα μεσάνυχτα γράφτηκε με τον πιο ακραίο τρόπο ο επίλογος μιας ιστορίας, που όπως όλα δείχνουν, έχει έντονο χαρακτήρα ενδοοικογενειακής βίας.

Με το υπηρεσιακό του περίστροφο ο 46χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος υπηρετούσε χρόνια στην φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αφάνισε την οικογένεια του, την 49χρονη σύζυγό του Ελένη, την πεθερά του και το ηλικίας μόλις τρεισήμισι χρόνων κοριτσάκι του. Αρκετή ώρα αργότερα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα της έρευνας, έστρεψε το όπλο εναντίον του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Τα σημάδια στους τοίχους και οι κάλυκες στα πατώματα φανερώνουν ότι πυροβόλησε τουλάχιστον δέκα φορές. Ανεξήγητη παραμένει η συμπεριφορά του δράστη και αυτόχειρα την τελευταία μιάμιση ώρα που μεσολάβησε μέχρι να βάλει τέλος στη ζωή του.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Η Ελένη, η άτυχη σύζυγος, πάντα αξιοπρεπής και διακριτική, δεν φαίνεται να είχε εκμυστηρευθεί ούτε σε στενούς συγγενείς όσα συνέβαιναν στο σπίτι της, τις εντάσεις και τις πιέσεις που όπως φαίνεται δεχόταν από οικονομικές απαιτήσεις του αστυνομικού.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γειτονιά που να μη μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την Ελένη. Πολύ καλή γιατρός ρευματολόγος αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος. Οπως και ο πατέρας και η μητέρα της, πάντα βοηθούσαν» μας λέει ένας στενός συγγενής της, ο Γιώργος Διδασκάλου. Το τραγικό παιγνίδι της μοίρας τον έφερε χθες το μεσημέρι αντιμέτωπο με τη φρίκη καθώς ήταν εκείνος και άλλος ένας γείτονας που αποκάλυψαν την τραγωδία. «Δεν μπορώ να συνέλθω μετά από αυτό που αντίκρισα. Ενα μακελειό. Πατέρας είμαι και αυτές οι σκηνές έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Δεν ξεπερνιέται τέτοια φρίκη. Ακόμα τρέμω ολόκληρος».

Και ενώ οι γείτονες περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια την Ελένη και την μητέρα της για τον αστυνομικό κρατούν αποστάσεις και περιορίζονται στο να πουν ότι ήταν πολύ κλειστός χαρακτήρας. Ο 46άχρονος αστυνομικός, λίγες ώρες πριν την τραγωδία, είχε συνοδεύσει τον πρώην πρωθυπουργό στο ταξίδι του στα Γιάννινα.

Συνθέτοντας τα κομμάτια του παζλ από τις μέχρι τώρα έρευνες, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι πιθανότατα είχε προηγηθεί ένταση στο ζευγάρι. Οι σχέσεις τους είχαν τόσο δοκιμασθεί που δεν αποκλείεται να τέθηκε ακόμα και το θέμα του χωρισμού.

«Διπλό πρόσωπο» ως προς το χαρακτήρα έδειχνε ο αστυνομικός. Στην υπηρεσία του, όπως έλεγαν συνάδελφοί του, ήταν πολύ καλός και συνεπής. Στον υπηρεσιακό του φάκελό δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό και στα ψυχομετρικά τεστ από όπου πέρασε το 2011 δεν κατέδειξαν τίποτα το ανησυχητικό για τη συμπεριφορά του. Στο σπίτι του όμως όπως φαίνεται πολλές ήταν οι ανατροπές.