Ο πρώτος που πήρε πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού, και πριν μάλιστα τραβήξει ο Γιάννης Αλαφούζος την πρίζα, ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Με το PAO Foundation. Το σχέδιο δεν περπάτησε, το λαδάκι στο πράσινο καντήλι άρχισε σιγά σιγά να σώνεται κι εμφανίζεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Με τη φαεινή όσο και πρωτότυπη ιδέα να μαζευτούν 300.000 Παναθηναϊκοί, που θα βάλουν πενήντα Γιούρο έκαστος. Κάτι σαν τον έρανο του Ερυθρού Σταυρού. Ή τη Φανέλα του Στρατιώτη, για τους παλαιότερους. Μία που το είπε όμως τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και μία που το πήρε πίσω την επομένη. Με το δράμα του Παναθηναϊκού όσο περνάνε οι μέρες να κορυφώνεται, ποιος μπορεί να είναι ο τρίτος που θα μπορεί να καταθέσει μια πρόταση σωτηρίας; Μια ρεαλιστική πρόταση. Που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο. Και δεν αναφερόμεθα σε κανέναν Τσάκα (φωτογραφία). Μιλάμε σοβαρά. Οπως αρμόζει άλλωστε σε έναν σύλλογο με την ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ο Αλέξης σε ανοιχτή γραμμή

Να το πάρει λοιπόν το ποτάμι, για να μην κρατάμε το φιλοθέαμον κοινό σε αγωνία.

Αυτός που ήδη έχει πάρει το θέμα του Παναθηναϊκού στις στιβαρές του πλάτες είναι ο Αλέξιος Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας. Είναι κάτι που τον απασχολεί, το μελετάει, το παλεύει κι είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα βρει τη λύση. Οι πληροφορίες επιφανούς αθλητικογράφου (προερχόμενες κατά πάσα πιθανότητα από τον «δημοσιογραφικό οργανισμό Κοντονή») δεν χωρούν αμφισβήτηση: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με Υπουργούς. Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να σκάσει ο σύλλογος επί δικής του διακυβέρνησης (σ.σ. ότι έχουν «σκάσει» επί δικιάς του διακυβέρνησης κάποια εκατομμύρια συνταξιούχων, no problem). Εμφανίζεται να καίγεται να βρεθεί λύση για να μη διαλυθεί ο σύλλογος. Η ατάκα που κυριαρχεί στις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις είναι, δεν νοείται πρωτάθλημα χωρίς τον Παναθηναϊκό» (σ.σ. αντιθέτως, καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα νοούνται). Ενδεχόμενα, γι’ αυτό ήταν κάπως σφιγμένος στη συνάντηση με τον Ερντογάν. Επειδή καιγόταν για τον Παναθηναϊκό. Αυτά το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζόνι που περπατάει

Ποιος είπε ότι επρόκειτο περί πομφόλυγας; Πιπέρι στο στόμα. Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, το ρεπορτάζ «Αλέξιος Τσίπρας σωτήρας του Παναθηναϊκού» επανέρχεται δρυμίτερον: «Το θέμα του Παναθηναϊκού και η επιβίωσή του προβληματίζει στα σοβαρά πλέον και τα πολύ υψηλά κυβερνητικά στελέχη» (σ.σ. σαν να βλέπεις μπροστά σου τον Αλέκο τον Φλαμπουράρη –φωτογραφία. Να κοντεύει να τελειώσει το μπουκάλι με τον Τζόνι που περπατάει και να λέει με πόνο ψυχής στον Παππά, που είναι απέναντί του: «Νικολάκη παιδί μου, θα πάθω συμφόρεση. Πώς θα βγω να περπατήσω με το κεφάλι ψηλά στους δρόμους των Εξαρχείων, αν βαρέσει διάλυση ο Παναθηναϊκός;»).

«Οι κουβέντες στην Ηρώδου του Αττικού μεταξύ της κυβέρνησης με επενδυτές για τη χώρα μας αγγίζουν και το κομμάτι του Παναθηναϊκού. Εκεί γίνεται το προξενιό για τον Παναθηναϊκό» (σ.σ. ο Νικολάκης ο Παππάς, δηλαδή, στον ρόλο της Γεωργίας Βασιλειάδου, στη θεία από το Σικάγο με τις στάμνες).

Ο πάντα ευδιάθετος και χαμογελαστός

Σαν να βλέπεις μπροστά σου τον Νίκο τον Παππά (που στα φοιτητικά του χρόνια είχε διατελέσει γκαρσόνι στην Μπόμπενα) να ξεδιπλώνει το ταλέντο του νταραβεριτζή στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους επενδυτές: «Μεσιέ, βάλε κάτι παραπάνω να πάρεις και τον Παναθηναϊκό κι εμείς εδώ είμαστε. Δεν θα χάσεις. Είναι ενήμερος επί του θέματος και ο prime minister. Θα φτιάξουμε και γήπεδο». Ιδού ο Αλέξιος Τσίπρας, Λάμπρος Κωνσταντάρας Νο2 (φωτογραφία) στον ρόλο του Μαυρογιαλούρου, εν έτει 2017. Αντί για δρόμους και γεφύρια, ο Πρωθυπουργός της χώρας να υπόσχεται τη σωτηρία του Παναθηναϊκού. Πού είναι το δύσκολο άλλωστε; Οταν για τα ΜΜΕ είχε θεωρηθεί φερέγγυος ο Τσάκας, μπορεί να αμφιβάλλει κανείς για την αξιοπιστία του πρώτου πολίτη της χώρας; Οπως ακριβώς ο Αλέξιος Τσίπρας ασχολήθηκε σοβαρά με μείζονα θέματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η διατήρηση των συντάξεων κι έδωσε λύσεις, έτσι ακριβώς έχει ενσκήψει στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Το μόνο που δεν έχει υποσχεθεί, άλλωστε, ο πάντα ευδιάθετος και χαμογελαστός Αλέξης, είναι η ανάσταση νεκρών.

Στο κοινωνικό μέρισμα

Κι είναι απορίας άξιον πώς τους διέφυγε να ειδοποιήσουν τον προεδρεύοντα Βασίλη Κωνσταντίνου να κάνει αίτηση για να ενταχθεί ο Παναθηναϊκός στο κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι πάντα στο πλευρό των φτωχών και των αδυνάτων. Με το στόμα.