Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται ο Νίκος Κοτζιάς με τον Πάνο Καμμένο για το Σκοπιανό, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, επιδιώκοντας έτσι την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αλβανία.
«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια βάσει του Δικαίου της Θάλασσας αλλά ουδέποτε το έχει ασκήσει στο Αιγαίο λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και του casus belli της Αγκυρας», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς (στην ΕΡΤ), ενώ στον απόηχο και της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των τουρκικών προκλήσεων για τις ελληνικές βραχονησίδες, φρόντισε να τονίσει ότι η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο μπορεί τελικά να κοστίσει στην Τουρκία, εξηγώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να αμφισβητηθεί αντιστρόφως και η δική της κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες του αρχιπελάγους.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Πάνο Καμμένο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σχολιάζοντας την προειδοποίηση του υπουργού Αμυνας ότι ως αρχηγός κόμματος «ουδέποτε θα συναινέσει στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία για την ονομασία των Σκοπίων». Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη δήλωση Καμμένου και αν επηρεάζει τη διαπραγμάτευση, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε αρνητικά, αναφέροντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται». Πρόσθεσε με έμφαση, δε, ότι για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης, καθώς δεν μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας».
Επί της ουσίας, ο υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να προσπεράσει το ενδοκυβερνητικό ρήγμα που δημιουργείται από τη στάση του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου στο επίμαχο ζήτημα, αλλά και να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία εφόσον απαιτηθεί τους προσεχείς μήνες για την επικύρωση συμφωνίας με τα Σκόπια στη Βουλή.
Πολλαπλά πυρά. Ο Πάνος Καμμένος, εξάλλου, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας παράλληλης επίθεσης στη Βουλή από ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, καθώς συντεταγμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του στη σκανδαλώδη υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.
Ο “μεσάζων της Αραβίας”, μάλιστα, “επιστρέφει” σήμερα στη Βουλή, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά το αίτημα της ΝΔ για κλήτευση όλων των εμπλεκομένων προσώπων και των συναρμόδιων υπουργών στην υπόθεση. Βουλευτές της αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν χθες πως το αίτημα θα απορριφθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βασικό επιχείρημα ότι η επίμαχη σύμβαση έχει ουσιαστικά ακυρωθεί μετά και την άρση της αρχικής έγκρισης που είχε δώσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών.
Πόλεμος με τους 53. Τις τριβές στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτείνει και ο πόλεμος που άνοιξε ο Δημήτρης Καμμένος με την ομάδα των 53, της οποίας άτυπος επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στους 53, λέγοντας πως «όλα έχουν ένα όριο». Η επίθεση του βουλευτή των ΑΝΕΛ ήρθε ως απάντηση στο «μανιφέστο» που ετοιμάζουν οι 53, χαρακτηρίζοντας «οδυνηρή» τη συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
«Για ποιους είναι οδυνηρή, για τους 144 ή για μας τους 9; Είναι οδυνηρό που συνεισηγούμαστε και έχουμε πάρει όλο το βάρος;» διερωτήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος. Μάλιστα, επιτέθηκε προσωπικά στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου η οποία σε τηλεοπτική της παρέμβαση τον χαρακτήρισε μη σοβαρό. «Αν εγώ δεν είμαι σοβαρός, όπως είπε μια συνάδελφος, να με σεβαστείτε. Να σεβαστείτε την ψήφο μου κι αυτό που κάνω τρία χρόνια» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως στηρίζει την κυβέρνηση αλλά «όλα έχουν ένα όριο…».