Σανίδα επιβίωσης στο τσουνάμι των εσωκομματικών και κοινωνικών αντιδράσεων προσφέρει στην κυβέρνηση η απόφαση των συμβολαιογράφων να ματαιώσουν κάθε πλειστηριασμό σε ειρηνοδικεία τις επόμενες δύο εβδομάδες, με εξαίρεση αυτούς στους οποίους επισπεύδοντες είναι οι ιδιώτες.

Το καταλάγιασμα των εντυπώσεων ενδέχεται να προκαλέσει παραφωνίες στο επιχειρούμενο άμεσο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ιδίως αν προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην κατάθεση των διατάξεων νόμου για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των συμβολαιογράφων, προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των διενεργούμενων πλειστηριασμών. Προς το παρόν, οι εξελίξεις παρακολουθούνται από τους δανειστές, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής.

Το μέτωπο με τους δανειστές όμως δεν αποκλείεται να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα, αν πολλαπλασιαστούν οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη νομοθετικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Οι δανειστές μέχρι σήμερα απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε νέα παρέμβαση για την προστασία, είτε της πρώτης, είτε της λαϊκής κατοικίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τη Δευτέρα, ότι δεν επίκειται νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή τη φορά μάλιστα έρχονται από το εσωτερικό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από ένα στέλεχος που ούτε ανήκει στην ομάδα των 53 ούτε την προσεταιρίζεται, όπως π.χ. έχει κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είναι ο έτερος υπουργός που έχει μιλήσει για την ανάγκη νομοθετικής πρόβλεψης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Ο Κουρουμπλής. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας χθες στον Θέμα FM και αφού τόνισε πως «πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να μη βρεθεί στο στόχαστρο η λαϊκή κατοικία», δήλωσε: «Αν χρειαστεί να γίνει νόμος, εγώ θα τον στηρίξω». Είχε προηγηθεί ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υποστηρίζοντας πως «οι πλειστηριασμοί θα αφορούν και τον φτωχό κόσμο» και έτσι ζήτησε έναν οριζόντιο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με βάση την αντικειμενική της αξία.

Για τις επόμενες ημέρες, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου ανακοίνωσε ότι έως και τις 3 Ιανουαρίου αναβάλλεται η διαδικασία των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο, τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι έχουν προγραμματισθεί για τις 20 και 27 Δεκεμβρίου 2017, καθώς και για την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018.

Με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνηση μπορεί να περάσει ένα ήρεμο –τουλάχιστον σε αυτό το μέτωπο –εορταστικό διάστημα. Ούτε συλλογικότητες έξω από τα ειρηνοδικεία, ούτε στενές επαφές της κοινωνίας με τα ΜΑΤ, ούτε εσωκομματικές φωνές για την ανάγκη υπεράσπισης των λαϊκών στρωμάτων. Ο πάγος στους πλειστηριασμούς λύνει –πρόσκαιρα –τα προβλήματα.

Η αναμενόμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συμβολαιογραφικού συλλόγου ελήφθη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών. Στο μεσοδιάστημα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξάγονται κανονικά. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται άλλωστε πως «είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς από όλες τις πλευρές και κοινό στόχο αποτελεί η ομαλή και ασφαλής διεκπεραίωσή τους προς το συμφέρον όλων, υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία και αγορά».