Εντονο προεκλογικό άρωμα συνοδεύει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει για ένα εξάμηνο, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018, το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ σε 5 από τα 32 νησιά του Αιγαίου. Η απόφαση αυτή εμφανίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών πως είναι σε συμφωνία με τους δανειστές. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως δεν έχει την πλήρη έγκρισή τους, ενώ αρμόδιες πηγές επισημαίνουν μία παράλληλη δυσφορία και για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε ανέργους.
Με βάση τις ανακοινώσεις, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος είναι τα νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών και διατηρούν για έξι ακόμα μήνες τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Στα υπόλοιπα 27 νησιά του Αιγαίου, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακριτικά, ο ΦΠΑ θα κάνει άλμα 30% από την Πρωτοχρονιά προκαλώντας ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.
Νέο επίδομα. Το υπουργείο για να προλάβει τις αντιδράσεις που προκαλεί η αύξηση του ΦΠΑ υπόσχεται ότι θα δώσει έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, χωρίς να ανακοινώνει προς το παρόν το ύψος και τη μορφή του. Πρόκειται για ένα ακόμα επίδομα – ενίσχυση που έρχεται να προστεθεί στην παραχολογία στην οποία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Εκτός από το κοινωνικό αντιστάθμισμα η κυβέρνηση υπόσχεται στους νησιώτες την καθιέρωση «μεταφορικού ισοδύναμου». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων, με τη δαπάνη να καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εμειναν εκτός. Τα 27 νησιά στα οποία από την Πρωτοχρονιά καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ είναι: Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελλόριζο, Λειψοί, Λήμνος, Μάραθος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.