Αντιπαράθεση για τα νησιά του Αιγαίου και τα κατεχόμενα ξέσπασε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μεταξύ του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο τούρκος υπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την εύρεση λύσης στο θέμα των νησιών του Αιγαίου αντί να επιτίθεται απλώς την κυβέρνηση. «Να μην ασκούμε πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα. Επειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996 δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό στάτους των νησιών. Ολα έγιναν πριν. Αρα, επί του θέματος αυτού υπαίτιος δεν είναι το AKP (το κυβερνών κόμμα)» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασαν σε αντιδράσεις και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Ο δικός σας αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα» είπε, και υπογράμμισε τρεις επιλογές: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματίας, ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο, ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

Οζτούρκ Γιλμάζ:«Η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει»

«Εμείς συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα. Αν δεν συμφωνήσουμε, η Βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Ομως, αυτό είναι εθνική πολιτική», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκείνος που αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου ήταν ο βουλευτής του CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε στα νησιά του Αιγαίου αλλά και το ψευδοκράτος.

«Η Βουλή πρέπει να λάβει σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου’’. Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της ‘‘ΤΔΒΚ’’», είπε ο Γιλμάζ.

Αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλμάζ τόνισε πως «όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Ολοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε πως εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς», κατέληξε ο Οζτούρκ Γιλμάζ.