Τη «Σίλικον Βάλεϊ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θέλει να δημιουργήσει η γερμανική ομοσπονδία (DFB) στην προσπάθειά της να διατηρηθεί η Μάνσαφτ στην κορυφή του κόσμου.
Τους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή της ποδοσφαιρικής ακαδημίας στη Φρανκφούρτη, η οποία έχει προϋπολογιστεί στα 110 εκατ. ευρώ. Στόχος της DFB είναι η νέα ακαδημία να μπορεί να ασχοληθεί με ποδοσφαιρικά θέματα που πολλοί σύλλογοι αδυνατούν να ασχοληθούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Κεντρικό πυλώνα του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ των Γερμανών θα αποτελέσουν τα δεδομένα στα οποία κρύβεται η επιτυχία του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ενας απ’ αυτούς που το υποστηρίζει είναι και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ.
«Είναι μέρος της καθημερινής μου δουλειάς ως προπονητή» είπε ο Λεβ σε δεκάδες αναλυτές δεδομένων σε πρόσφατη διάσκεψη.
Κατά τους Γερμανούς, οι σύγχρονοι παίκτες επιθυμούν την ψηφιακή ανάλυση των προπονήσεών τους.
Δεδομένα
«Οι σημερινοί παίκτες είναι μια γενιά που χρειάζεται τα οπτικά ερεθίσματα. Δεν ικανοποιούνται ακολουθώντας απλά τις οδηγίες. Τους αρέσει να κάνουν ανασκόπηση στον τρόπο που αγωνίστηκαν από διάφορες οπτικές γωνίες. Αναζητούν πληροφορίες και κριτική αλλά ταυτόχρονα και λύσεις» εξηγεί ο Λεβ.
Το γεγονός ότι ο Λεβ και ο αθλητικός διευθυντής της DFB Ολιβερ Μπίρχοφ φιλοξένησαν 130 ποδοσφαιρικούς αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων από συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Σίτι, αποτελεί σοβαρό στοιχείο για το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι Γερμανοί. Είναι ξεκάθαρο πως στόχος τους είναι η πρωτοκαθεδρία στην ψηφιακή ανάλυση των αγώνων, με τη νέα ακαδημία να αποτελεί την καρδιά αυτού του σχεδίου.
Η χρήση των δεδομένων είναι πολύτιμη στο κυνήγι της νίκης γιατί αποκαλύπτονται τα μυστικά των παικτών. Από την κίνησή τους, την ποιότητά τους στις πάσες, ακόμα και τη θέλησή τους για τη νίκη. Τη στατιστική για την κατοχή της μπάλας ή ακόμα και το πόσο μπορεί να τρέξει ένας παίκτης στη διάρκεια ενός αγώνα.
Την επομένη της ιστορικής νίκης της Μάνσαφτ επί της Βραζιλίας, στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2014, με σκορ 7-1, αποκαλύφθηκε πως οι Γερμανοί μελετούσαν τη Σελεσάο για δύο χρόνια. Κατήγαγαν λοιπόν αυτή την τεράστια νίκη έχοντας λιγότερο την μπάλα στα πόδια τους και με μικρότερο αριθμό προσπαθειών προς την αντίπαλη εστία.
Ολα μπορούν να μετρηθούν και τέτοιου είδους στατιστικές αποτελούν βασική πτυχή της δουλειάς ενός προπονητή τη σημερινή εποχή.
Οι προπονητές έχουν πρόσβαση στην εικόνα των παικτών τους σε προβολή 360 μοιρών. Το βίντεο, τα δεδομένα και οι ιατρικές πληροφορίες είναι όλα καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά, ενώ χρησιμοποιούνται GPS, κεραίες, ειδικά γιλέκα και τσιπ ενσωματωμένα στις φανέλες.
Σαν… μαγνητική
Η χρήση των δεδομένων μοιάζει με μαγνητικό τομογράφο που αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τους παίκτες οι οποίες μπορούν να κρίνουν έναν αγώνα.
Ολοι θυμούνται το «σκονάκι» που είχε μαζί του ο τερματοφύλακας της Γερμανίας Γενς Λέμαν στον αγώνα των προημιτελικών του Μουντιάλ 2006 με την Αργεντινή, το οποίο τον βοήθησε να προβλέψει τα χτυπήματα των αντιπάλων στη διαδικασία των πέναλτι.
Η εταιρεία λογισμικού SAP που παρέχει τις υπηρεσίες της στην DFB παρουσίασε το νέο της προϊόν στη διάρκεια της διάσκεψης. Πρόκειται για την καταγραφή όλων των χτυπημάτων πέναλτι του κάθε παίκτη σε όλη την καριέρα του.
«Πάρτε για παράδειγμα την Ισπανία, την αντίπαλο της Γερμανίας τον Μάρτιο» λέει ο διευθυντής της SAP Μπερντ Χούβε. Πληκτρολόγησε τη λέξη «Ισπανία» στο τάμπλετ του και εμφανίστηκαν όλες οι πληροφορίες που θα ήθελε ο Λεβ για να νικήσει τη Λα Ρόχα στη διαδικασία των πέναλτι.
Το νέο app παρέχει πληροφορίες είτε από τη σκοπιά του τερματοφύλακα είτε από αυτή του παίκτη. Παρέχει επίσης πληροφορίες για την αντίδραση των παικτών κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Ο Χούβε προβλέπει πως δεν θα αργήσει η μέρα που θα βλέπουμε τον Λεβ να κρατά ένα τάμπλετ στη διαδικασία των πέναλτι και να δίνει εντολές στους παίκτες του.
Το ποδόσφαιρο περνά σε μια νέα εποχή, με τους Γερμανούς να πρωτοστατούν ξανά.