Τα ασημικά της στη βιτρίνα βγάζει η Λα Λίγκα στην προσπάθειά της να προσελκύσει χορηγούς και να αυξήσει την αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της στην Ασία στο περιθώριο του άτυπου ανταγωνισμού της με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ.

Για πρώτη φορά το κορυφαίο παιχνίδι του ισπανικού ποδοσφαίρου, η αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα ορίστηκε να διεξαχθεί μεσημέρι (13.00 τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την prime time ζώνη των μεγάλων ασιατικών αγορών.

«Πρόκειται για την ιδανική βιτρίνα, το παιχνίδι – μαρκίζα που δείχνει στον κόσμο το ισπανικό ποδόσφαιρο», εξηγεί ο Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Λιεμπάνα, καθηγητής των Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και ειδικός σε οικονομικά θέματα του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Η τηλεθέαση

Σύμφωνα με την ισπανική λίγκα, το κλάσικο καθηλώνει 650 εκατ. τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης του ισπανικού ποδοσφαίρου για τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια των χορηγών.

Πέρυσι η Μπαρτσελόνα ήρθε σε συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικού λιανεμπορίου Rakuten η οποία θα αποφέρει στους Καταλανούς τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.

Προγραμματίζοντας η Λα Λίγκα την έναρξη του κλάσικο της 23ης Δεκεμβρίου για το μεσημέρι, η Σαγκάη θα παρακολουθήσει το παιχνίδι στις 20.00, η Τζακάρτα στις 19.00 και το Νέο Δελχί στις 17.30, τοπικές ώρες.

Η σημαντικότερη αντίπαλος του ισπανικού ποδοσφαίρου, η αγγλική λίγκα, εισπράττει ετησίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (Βρετανίας και εξωτερικού) περί τα 3,9 δισ. δολάρια ετησίως (περίπου 3,3 δισ. ευρώ) έναντι 1,9 δισ. δολαρίων (περίπου 1,6 δισ. ευρώ) της Λα Λίγκα. Για τους Αγγλους η Ασία αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή αγορά της Πρέμιερ Λιγκ, σε αντίθεση με την Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη όπου κυριαρχεί η Λα Λίγκα.

«Αλλάζουμε τις ώρες έναρξης έτσι ώστε οι φίλαθλοι να μπορούν να βλέπουν σε λογικές ώρες τα παιχνίδια στην Ασία και θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτό το μέρος του κόσμου θα μπορεί να απολαμβάνει το ισπανικό ποδόσφαιρο όσο γίνεται περισσότερο», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας στο περιθώριο των εγκαινίων του γραφείου της Λα Λίγκα στη Σιγκαπούρη.