Πόλεμο στα fake news έχει κηρύξει η Βρετανία, αναζητώντας τρόπους τόσο για να κατανοήσει το φαινόμενο που δείχνει να επεκτείνεται όσο και για να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει.Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά το φαινόμενο των fake news πραγματοποίησε χθες συνεδρίαση, κατά την οποία άκουσε καταθέσεις που αφορούν πιθανή ρωσική παρέμβαση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου. Η επιτροπή για τα ψηφιακά μέσα, την κουλτούρα, τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια συνεδρίαση στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε πριν από τις τελευταίες εκλογές και συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο. Επίσης η επιτροπή άκουσε καταθέσεις ειδικών για την τεχνητή νοημοσύνη και τους αλγόριθμους, για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να επεκταθούν οι ψευδείς ειδήσεις, αλλά και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.
Στόχος της επιτροπής είναι να αναλύσει τα fake news, τα όρια μεταξύ των ψεύτικων ειδήσεων και των «προκατειλημμένων αλλά έγκυρων σχολίων» και τις «επιπτώσεις τους στην κατανόηση του κόσμου από το κοινό καθώς και τις δημόσιες αντιδράσεις στην παραδοσιακή δημοσιογραφία», σύμφωνα με την ανακοίνωση των μελών της επιτροπής. Μέρος της έρευνας θα εστιασθεί στις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη σε αρκετές δυτικές δημοκρατίες.
«Διερευνούμε τον ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη διασπορά παραπληροφόρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα που είχε ως θέμα την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Ντέιμιαν Κόλινς, ο συντηρητικός βουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής. «Ενα από τα θέματα που συζητάμε είναι και το δημοψήφισμα στην Καταλωνία που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου, καθώς και ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και της Βενεζουέλας» πρόσθεσε. «Εχουμε στοιχεία που συνδέουν αυτήν τη δραστηριότητα με αρκετές χώρες, όπως και με το ζήτημα της Καταλωνίας. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο τα fake news χρησιμοποιούνται ως όπλο από ξένες μυστικές υπηρεσίες στις εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο».
Η διερεύνηση του θέματος αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς αύριο διεξάγονται οι εκλογές στην Καταλωνία, οι οποίες –ελπίζει η κυβέρνηση της Μαδρίτης –θα δώσουν την πλειοψηφία στα κόμματα που αντιτίθενται στην απόσχιση. Μεταξύ των ειδικών που θα μιλήσουν στις συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής για την πιθανή ρωσική παρέμβαση με fake news στο δημοψήφισμα της Καταλωνίας περιλαμβάνονται ο διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» Νταβίντ Αλαντέτε, ο Φρανσίσκο ντε Μπόρχα Λασέρας, διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Μαδρίτη, και η Μίρα Μιλόσεβιτς Χουαρίστι, καθηγήτρια Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων σε πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Ρωσία ως τρόπος να υπονομευθούν οι εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποτελέσει θέμα αρκετών ερευνών. Μια λεπτομερής ανάλυση φιλορωσικών ιστοσελίδων και χρηστών των social media που πραγματοποίησε η ισπανική εφημερίδα «El Pais» τους τελευταίους μήνες απέδωσε έντονες ενδείξεις για ξένη ανάμειξη στο καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα, μια κρίση που είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το έργο της επιτροπής δεν τελειώνει εδώ. Θα εξετάσει επίσης τον ρόλο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, καθώς και τρόπους προκειμένου να επιμορφωθούν οι καταναλωτές για την αξιόπιστη διαδικτυακή ενημέρωση. Η έκθεση με τα συμπεράσματα της επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου.