Μαύρες προβλέψεις για την πορεία της βρετανικής οικονομίας λόγω Brexit κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
Το ΔΝΤ ουσιαστικά ανέφερε ότι η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πλήξει καίρια την οικονομία της Βρετανίας και προειδοποίησε ότι οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα μπορεί να είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη που περιμένει να έχει η Βρετανία όταν θα σταματήσει να πληρώνει εισφορές στις Βρυξέλλες λόγω του Brexit. Ετσι, το Λονδίνο μπορεί να χρειαστεί να βρει τρόπους να συγκεντρώσει από αλλού φορολογικά έσοδα.
Μιλώντας μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιτέθηκε σε όσους είχαν κατηγορήσει το Ταμείο για μεροληψία όταν είχε προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός Brexit.
«Φοβόμασταν ότι εάν αποφασιζόταν Brexit, τότε αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε υποχώρηση της αξίας της στερλίνας, σε αύξηση του πληθωρισμού, σε πιέσεις στους μισθούς και μείωση των επενδύσεων. Βλέπουμε τώρα ότι έχουν αρχίσει να γίνονται όλα για τα οποία προειδοποιήσαμε. Δεν τα λένε αυτά οι ειδικοί, αλλά η (ίδια η) οικονομία», ανέφερε η Λαγκάρντ.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος στο 1,6% από 1,7% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να παρουσιάσει το 2018 ανάπτυξη κατά 1,5%. Πριν από το δημοψήφισμα το ΔΝΤ προέβλεπε ότι φέτος η ανάπτυξη στη χώρα θα φτάσει το 2%.
Το Ταμείο πιστεύει ότι η Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει το τίμημα του Brexit, καθώς θεωρεί ότι οι θυμοί ανάπτυξης θα μειωθούν την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα πατάει γκάζι στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Η Λαγκάρντ από την πλευρά της χαιρέτισε την πρόσφατη πρόοδο που καταγράφηκε στις συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία εμποδίων στο εμπόριο. Επίσης, προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε για την οικονομία και το χρηματιστήριο της χώρας ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.
Από την έλλειψη μιας συνολικής συμφωνίας θα μπορούσε να πληγεί ιδιαίτερα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της χώρας. Ο κλάδος αυτός συνεισφέρει κατά 7% στο ΑΕΠ και κατά 10% στα φορολογικά έσοδα. Επίσης, από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο προέρχεται το 14% των εξαγωγών της Βρετανίας σε υπηρεσίες. Για τους λόγους αυτούς η αποχώρηση ή η μείωση της δραστηριότητας τραπεζών, ασφαλιστικών ή άλλων εταιρειών του κλάδου που σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα δημόσια οικονομικά.