Ψήγματα πρόσκαιρης ανακούφισης σε μια κοινωνία ρημαγμένη από τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση, την ανεργία και την απειλή των πλειστηριασμών συνεχίζει να προσφέρει καθημερινά η κυβέρνηση επιχειρώντας να επισκιάσει την σκληρή πραγματικότητα.
Στους νησιώτες οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν το βάρος του Προσφυγικού και έρχονται αντιμέτωποι με αύξηση του ΦΠΑ κατά 30% από την Πρωτοχρονιά δίνεται έκτακτο βοήθημα και υποσχέσεις μείωσης του μεταφορικού κόστους.
Στα φτωχά νοικοκυριά στα οποία κόπηκε το ρεύμα έρχεται επιδότηση επανασύνδεσής του.
Οσοι δεν αντέχουν το κόστος θέρμανσης με ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης και μισό επίδομα θα λάβουν επιδότηση για να βάλουν φυσικό αέριο. Οι νέοι άνεργοι θα λάβουν ένα και μοναδικό «κανονικό» (στις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) μισθό 400 ευρώ, ενώ έχουν προηγηθεί μερίσματα του πεντακοσάρικου σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σε συνθήκες κανονικότητας, χωρίς Μνημόνια και δανειστές, η πρακτική του ημερήσιου δελτίου παροχών θα ήταν ικανή να πυροδοτήσει βεβαιότητα εκλογικού σκηνικού.
Σενάρια κάλπης
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν το σενάριο της προληπτικής γραμμής παροχών σε ένα σενάριο κάλπης πριν το καλοκαίρι όταν θα σφραγίζεται το λεγόμενο «υβριδικό» Μνημόνιο ενώ αναδεικνύουν και την αγωνία της κυβέρνησης να μακιγιάρει τη δημόσια εικόνα της υπό τη φθορά των πλειστηριασμών.
Η χθεσινή κατάθεση της τροπολογίας για τις αυτεπάγγελτες διώξεις κατά όσων παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία θα ανοίξει αργά ή γρήγορα τον δρόμο μαζικών εκποιήσεων ακινήτων παρά τις προσπάθειες παρέμβασης του Μαξίμου στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Το 2018, θα λάβουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας με 15.000-20.000 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί.
Για τους πλειστηριασμούς γιατρειά δεν υπάρχει. Οσοι όμως σκοπεύουν να πουλήσουν το σπίτι τους εντός του 2018 μπορούν να το κάνουν χωρίς την απειλή φόρου υπεραξίας. Μαστίγιο και καρότο.
Για ένα χρόνο ακόμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος ανάμεσα στην τιμή κτήσης και πώλησης, παραμένει παγωμένος. Αυτό προβλέπει μία από τις πολλές χθεσινές τροπολογίες, η οποία ήρθε λίγες ώρες μόνο μετά την αναλυτική υπουργική απόφαση για τα επιδόματα στους νησιώτες που θα απολέσουν οριστικά την έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ από την Πρωτοχρονιά.
Ανησυχία δανειστών
Η ανοχή των δανειστών στην πρακτική των ημερήσιων κυβερνητικών παροχών φέρεται να βρίσκεται στο κόκκινο. Κόκκινες κάρτες, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχουν βγει. Οι διαρροές από τις Βρυξέλλες όμως υποδεικνύουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να αρχίσουν να ξηλώνονται μνημονιακές δεσμεύσεις.
Μία μέρα μετά τις πρώτες επισημάνσεις αρμοδίων πηγών ότι «η συμφωνία βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα» αναφορικά με το πακέτο μέτρων το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα νησιά «σε συμφωνία με τους θεσμούς», κοινοτικές πηγές προχώρησαν χθες ένα βήμα παραπέρα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνειυπόψη αυτές τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.Οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους θεσμούς, και έχουμε επιστήσει την προσοχή των Ελλήνων συνομιλητών μας έπ’ αυτού τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Κατανοούμε καλά την κατάσταση των πέντε νησιών και έχουμε προσφέρει τεχνική βοήθεια αναφορικά με τα πρόσθετα προσωρινά υποστηρικτικά μέτρα» ανέφεραν.
Οσο υπάρχει ανοχή από τους δανειστές η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το αφήγημα της στήριξης των αδυνάτων με επιδοματική πολιτική.
Το δελτίο παροχών της χθεσινής ημέρας προβλέπει:
1. Νησιά. Ολα τα νοικοκυριά των νησιών που υπάγονται στους νομούς Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (με εξαίρεση Ρόδο, Κάρπαθο, Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω) θα λάβουν έως το τέλος του έτους με εισοδηματικά κριτήρια ειδικό μέρισμα 500 έως 2.100 ευρώ, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr. Μια μέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί το πάγωμα των συντελεστών ΦΠΑ για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2018 για Σάμο, Χίο, Κω, Λέσβο και Λέρο. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους άλλωστε έχει εξαγγελθεί χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, το «μεταφορικό ισοδύναμο» μέσω του οποίου θα εναρμονίζεται το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.
2. Ακίνητα. Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση των διατάξεων με τις οποίες προβλεπόταν η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η υλοποίηση του νόμου πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Η χθεσινή τροπολογία ορίζει ότι αναστέλλεται και για το έτος 2018 η ισχύς της διάταξης σχετικά με τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το «πάγωμα» θα υπάρξει ετήσια απώλεια εσόδων της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ.
3. Ηλεκτρικό ρεύμα. Με υπουργική απόφαση αλλά και τροπολογία προβλέπονται 4,7 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις ώστε φτωχά νοικοκυριά της περιφέρειας Αττικής να μετατρέψουν τα συστήματα θέρμανσής τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Νωρίτερα, με τροπολογία προβλέπονταν μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Το κόστος των παροχών των τελευταίων ημερών μπορεί να είναι συγκριτικά χαμηλό. Η δημοσιονομική παράμετρος επομένως δεν είναι αυτή η οποία προβληματίζει τους δανειστές. Αυτό που έχει σημάνει καμπανάκι σχετίζεται με την πιθανή κυβερνητική διάθεση παραβίασης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του Μνημονίου κάθε φορά που θα προκύπτει μια «ευκαιρία».
Πιστοποίηση μιας τέτοιας τάσης πολλαπλάσια αυτής που μπορεί να γίνει ανεκτή από τους δανειστές, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη συνέχεια. Κρίνεται ικανή να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά επιπρόσθετων των προδιαγεγραμμένων δεσμεύσεων μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Ενας ακόμα πιο σφιχτός κορσές δεσμεύσεων στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μη αντιστροφής ψηφισμένων μέτρων για τις επόμενες κυβερνήσεις.