Μεγάλα οφέλη από την εμπορική συμφωνία που πέτυχαν πρόσφατα περιμένουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία. Με τη συμφωνία αυτή θα καταργηθεί μεταξύ άλλων η επιβολή δασμών σε ιαπωνικά αυτοκίνητα που σήμερα ανέρχεται σε 10%. Θα καταργηθεί επίσης η επιβολή δασμών 3% στα εξαρτήματα αυτοκινήτων που εισάγονται στην Ευρώπη. Με βάση την ίδια συμφωνία θα καταργηθούν μεγάλοι δασμοί που επιβάλλει η Ιαπωνία σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Για παράδειγμα, θα καταργηθεί η επιβολή δασμών 30% στα τυριά από την ΕΕ, επίσης στα κρασιά 15%. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αυξήσουν τις εξαγωγές σε βοδινό και χοιρινό.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΕΠ. Σύμφωνα με προβλέψεις της κυβέρνησης της Ιαπωνίας που ανακοινώθηκαν χθες, η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ αναμένεται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1% σε ετήσια βάση για τα επόμενα 10 – 20 χρόνια. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε υποστηρίζει την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου ως βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής του στρατηγικής. Η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ενωση που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν από τις αρχές του 2019.

Το Τόκιο εκτιμά ότι με το ντιλ αυτό το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 44 δισ. δολάρια ή 5 τρισ. γεν σε ετήσια βάση. Επίσης αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Από τη συμφωνία αυτή υπάρχουν και χαμένοι. Οι αγρότες στην Ιαπωνία θα δεχτούν πλήγμα επειδή θα καταργηθούν οι δασμοί σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα κάνοντας τα δικά τους λιγότερο ανταγωνιστικά. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η εγχώρια αγροτική παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά, από τα 110 στα 60 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Reuters. Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 2,5% σε ετήσια βάση.