Η ασφυξία και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως πυροδοτούν τις εκρήξεις έντασης και τις αιματηρές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Η άγρια συμπλοκή το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον καταυλισμό της Μόριας μεταξύ ομάδων μεταναστών ήρθε απλά ως επιβεβαίωση της έκρυθμης κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Μαχαιρώματα, καταστροφές σε σκηνές και υποδομές αλλά και η επέμβαση της Αστυνομίας με χρήση χημικών μέσα στο καταυλισμό, όπου ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν έγκυες γυναίκες και παιδιά, συμπλήρωσε το σκηνικό των συγκρούσεων που διήρκεσαν τουλάχιστον έξι ώρες.
Είναι, άλλωστε, η πέμπτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο που το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μετατρέπεται σε πεδίον μάχης με πρωταγωνιστές μετανάστες, οι οποίοι συμμετέχουν σε επεισόδια που παίρνουν τη μορφή εξέγερσης.
Αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι συνολικά 13.674 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη Λέσβο να συνεχίζει να κρατά τα αρνητικά πρωτεία, αφού 7.233, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι εκεί. Στη Μόρια, δε, στοιβάζονται 5.414 πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν χώρο που στην πράξη χωρά λιγότερο από τους μισούς. Στον καταυλισμό αναγκάζονται να συμβιούν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων κάτω από συνθήκες που συνεχώς επιδεινώνονται ειδικά τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών. Κι αυτή η συμβίωση μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων αλλά και διαφορετικού θρησκευτικού προσανατολισμού είναι πολλές φορές η βαθύτερη αιτία των συμπλοκών. Πολύ συχνά θέματα νοοτροπίας εθνοτήτων βγαίνουν στην επιφάνεια ενώ έχει καταγραφεί πως οι συνήθεις ύποπτοι είναι από τη μια πρόσφυγες και μετανάστες αραβικής καταγωγής κυρίως από τη Συρία, με Ιρακινούς και Αφρικανούς από την άλλη. Η βασική αιτία συγκρούσεων είναι η προτεραιότητα στα θέματα ασύλου καθώς η δεύτερη ομάδα θωρεί ότι βρίσκεται σε πιο μειονεκτική θέση σε σχέση με τους πρώτους, οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σύρραξη το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε μεταξύ 100 μεταναστών αραβικής καταγωγής με ομάδες Κούρδων και Αφρικανών. Αφορμή στάθηκε, όπως όλα δείχνουν, η προτεραιότητα στη χρήση των λιγοστών τουαλετών, οι οποίες ασφαλώς δεν επαρκούν, όπως και οι υπόλοιπες υποδομές του καταυλισμού, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του υπεράριθμου πληθυσμού. Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10, η ένταση κλιμακώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να απλωθούν στον καταυλισμό. Στο χώρο όπου διαμένουν κυρίως Αφρικανοί έβαλαν φωτιές σε σωρούς απορριμμάτων και κάηκαν ολοσχερώς 10 σκηνές ενώ παράλληλα σημειώθηκαν φθορές και σε υποδομές όπου πρόκειται να τοποθετηθούν οικίσκοι. Από τις πολύωρες συγκρούσεις τραυματίσθηκαν 15 άτομα από τη Συρία, το Καμερούν, το Αφγανιστάν και το Σουδάν, ένα εκ των οποίων σοβαρά μαχαιρωμένο στο στήθος. Συνελήφθη νεαρός από τη Συρία επειδή προκάλεσε ζημιές στον πίνακα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος βυθίζοντας για ώρες τον καταυλισμό στο σκοτάδι.
Στο εκρηκτικό σκηνικό του καταυλισμού μέσα στις λάσπες και στα σκουπίδια είναι κοινό μυστικό πως αναπτύσσεται η παρανομία. Ομάδες διακινούν άφθονο αλκοόλ ενώ άλλες εκμεταλλεύονται τους πιο αδύναμους μετανάστες.
Οπως είχε δηλώσει χθες στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, έχει ήδη κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου, με την οποία καταγγέλλεται πως στον καταυλισμό, όπου θα έπρεπε να ζουν 1.800 άτομα με αξιοπρέπεια, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και ακατάλληλες τόσο από άποψη υγιεινής όσο και ασφάλειας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη μήνυσή του ο δήμαρχος, τα τελευταία δύο χρόνια –με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά –ο αριθμός των πολιτών τρίτων χωρών και των ευάλωτων ομάδων που συνωστίζεται στις ακατάλληλες αυτές εγκαταστάσεις είναι υπερβολικός. «Οι φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό βιώνουν, καθημερινά, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και έχουν οδηγηθεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, άλλοι δε προκειμένου να επιβιώσουν προβαίνουν σε σοβαρές παραβατικές πράξεις, ο ένας εις βάρος του άλλου, με αποτέλεσμα να γεμίζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Μυτιλήνης με υποθέσεις παράνομης βίας, σωματικών βλαβών, βιασμών ανηλίκων και άλλων αδικημάτων από όλο το φάσμα του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ αλλήλων και κατά δεύτερο λόγο εις βάρος της ζωής και της περιουσίας των γηγενών κατοίκων του νησιού».