Την κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,39% της επικράτειας ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.
Μέχρι σήμερα είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% της έκτασης και είχε αναρτηθεί το 1,12% των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες ήταν για χρόνια ο αδύναμος κρίκος του Κτηματολογίου, εξαιτίας του αργού ρυθμού κύρωσής τους που αποτέλεσε τροχοπέδη για τον σχεδιασμό του –ο οποίος προβλέπει ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020.
Χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει πλήρες και αξιόπιστο Κτηματολόγιο. Κι αυτό διότι η ύπαρξη δασικών χαρτών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κτηματογράφηση μιας περιοχής, μιας και βάζει τέρμα στο καθεστώς αμφισβήτησης που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας σχετικά με το τι είναι δάσος και τι όχι.
Οπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης όλων των στατιστικών στοιχείων, η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν και καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις…
Στα «εργαλεία» που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα όλη η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν, μεταξύ άλλων, η μείωση έως και 83% των ποσών τακτοποίησης που έπρεπε να καταβάλει ο χρήστης σε ό,τι αφορά τη γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις –σε σχέση με το 2014 -, αλλά και ο καθορισμός ελάχιστης δόσης για την εξαγορά ή χρήση στα 30 ευρώ, καθώς και 100 συνολικά δόσεις.
ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών, ενώ οι μη δασικές το 33,45%.
Το ποσοστό της μερικής κύρωσης (δηλαδή οι δασικοί χάρτες για τους οποίους δεν έχουν, μεταξύ άλλων, ασκηθεί αντιρρήσεις) στο σύνολο της έκτασης της χώρας ανέρχεται στο 31,39%. Και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η ολική κύρωσή τους αναμένεται το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018.
ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ. Σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αχαΐα υπάρχουν πάνω από 41.000 αντιρρήσεις. Στα Δωδεκάνησα για το 36,97% της έκτασης υπάρχουν αντιρρήσεις. Για την Αττική το ποσοστό φθάνει το 11,73% της έκτασης, για την Κοζάνη το 10,28%, για τα Ιωάννινα το 5,17%, για τη Λάρισα το 3,54% και για τη Φθιώτιδα το 40,49%.
Η δεύτερη φάση των αναρτήσεων αφορά το 17% της έκτασης. Εδώ, η μερική κύρωση των δασικών χαρτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2018 και η ολική κύρωση (αφού πλέον έχουν εξεταστεί όλες οι αντιρρήσεις) τον Ιανουάριο ή Μάρτιο του 2019.
Οπως έγινε γνωστό, για τη διαδικασία της επικαιροποίησης των δασικών χαρτών δόθηκαν στις δασικές υπηρεσίες 379.980 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και 36.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό τού υπουργείου Περιβάλλοντος.
Χθες, ξεκαθαρίστηκε ότι οι μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες θα χρησιμοποιηθούν στο Κτηματολόγιο. Κι αυτό διότι για την κατάρτιση του Κτηματολογίου προϋπόθεση είναι η κύρωση των δασικών χαρτών για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις παλιές αντιρρήσεις για δασικούς χάρτες (μόνο στην Αττική είναι γύρω στις 12.000), αναφέρθηκε ότι θα εξεταστούν μαζί με τις νέες αντιρρήσεις που θα υποβληθούν.
ΤΟ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα αρχίσει η κατάρτιση του δασολογίου. Η παρουσίαση όλων των στατιστικών στοιχείων έγινε παρουσία των συντονιστών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίοι στο τέλος της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το θέμα υπέγραψαν την πράξη μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

110Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) των δασικών χαρτώνέχουν συσταθεί

41.000αντιρρήσεις σε Λακωνία,Μεσσηνία και Αχαΐα
για το 36,7%της έκτασης στα Δωδεκάνησαυπάρχουν αντιρρήσεις