Οι εορταστικές ημέρες παρέα με την οικογένεια και τους φίλους είναι οι πιο αγαπημένες του χρόνου, αρκεί να μη χρειαστεί να τις περάσει κανείς στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες ατυχήματα και τραυματισμοί – σύμφωνα με τα δεδομένα που τηρούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα -, ενώ την ίδια εποχή αυξάνονται σημαντικά και τα κρούσματα των ιώσεων και της γρίπης. Γι’ αυτό και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε οδηγίες που θα βοηθήσουν τους γονείς και τα παιδιά τους να περάσουν καλά Χριστούγεννα!

Το στόλισμα. Τι πιο ωραίο από το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και γενικότερα του σπιτιού, καθώς δημιουργεί μια ιδιαίτερη και ζεστή ατμόσφαιρα τις ημέρες των γιορτών. Οι παιδίατροι ωστόσο προειδοποιούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι, που οι γονείς οφείλουν να προβλέψουν:

n Εάν αγοράσετε φυσικό δέντρο, χρειάζεται ειδική περιποίηση ώστε να μην ξεραθεί. Κόψτε μερικά εκατοστά από το κάτω μέρος του κορμού και τοποθετήστε το σε ένα βαθύ δοχείο με νερό.

n  Εάν έχετε ψεύτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι στο κουτί του αναγράφεται η ένδειξη «fire resistant» (ανθεκτικό στη φωτιά).

n Τοποθετήστε το δέντρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα και το καλοριφέρ, αλλά και σε ένα σημείο που δεν εμποδίζει την κίνησή σας μέσα στο σπίτι.

n  Εάν έχετε μικρά παιδιά, αποφύγετε τα μικρά στολίδια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Επιπλέον, αποφύγετε τις μπάλες που είναι φτιαγμένες από γυαλί ή άλλο εύθραυστο υλικό, καθώς μπορεί να σπάσουν, με αποτέλεσμα να κοπούν τα παιδιά.

n  Ελέγξτε τα παλιά σας φωτάκια για τυχόν γυμνά καλώδια, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις. Εάν υπάρχει ελάττωμα, πετάξτε τα.

n  Εάν στολίζετε το μπαλκόνι σας, επιλέξτε τα σωστά – δηλαδή αδιάβροχα και εξωτερικού χώρου – φωτάκια.

Τα παιχνίδια . Το μότο των παιδιάτρων είναι το εξής: «Επιλέξτε παιχνίδια που φέρνουν χαρά και όχι τραυματισμούς». Ιδίως δε για τα μικρά παιδιά ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

n  Δώστε προσοχή στις ηλικιακές σημάνσεις που αναγράφονται στα κουτιά των παιχνιδιών.

n  Εάν δεν υπάρχει ηλικιακή σήμανση στο κουτί, μη δωρίσετε σε νήπιο κάτω των τριών ετών κάποιο παιχνίδι που περιέχει μικρά κομμάτια.

n  Αφαιρέστε τις ετικέτες, τους φιόγκους και τις κορδέλες από τα παιχνίδια, πριν τα δώσετε στα μικρά για να παίξουν.

n  Προσοχή στα παιχνίδια που περιέχουν ψεύτικες σφαίρες (π.χ. όπλα). Είναι απαραίτητο οι γονείς να θέσουν κανόνες στα παιδιά τους πριν τους τα δώσουν.

n  Εάν έχετε παιδιά διαφορετικής ηλικίας, αγοράστε κουτιά με καπάκι όπου θα φυλάσσετε τα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών (π.χ. μικρά κομμάτια lego), καθώς έτσι δεν θα ανησυχείτε μήπως τα βάλουν στο στόμα τους τα μικρότερα.

Το τραπέζι. Το τραπέζι με όλα τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους είναι αγαπημένη συνήθεια. Οι παιδίατροι συμφωνούν απόλυτα, γι’ αυτό και δίνουν κάποιες συμβουλές ώστε να μην πάει κάτι στραβά…

n  Σιγουρευτείτε ότι το κρέας και τα πουλερικά έχουν ψηθεί καλά, ενώ τα λαχανικά έχουν πλυθεί όσο καλύτερα γίνεται.

n  Αποψύξτε το κρέας εντός ψυγείου, όχι στον πάγκο της κουζίνας.

n  Φυλάξτε το μαγειρεμένο φαγητό ξεχωριστά από τα ωμά τρόφιμα στο ψυγείο, έτσι ώστε να μη μεταφερθούν βακτήρια στο έτοιμο φαγητό.

n  Πλένετε συχνά τα χέρια σας – όπως και των παιδιών, στην περίπτωση που κάνουν τους μικρούς μαγείρους.

n  Εάν τα πιτσιρίκια διασκεδάζουν να μαγειρεύουν μαζί σας, προσέξτε τις κατσαρόλες που περιέχουν καυτό ζωμό ή σούπα, τον βραστήρα, ενώ προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα πίσω μάτια της κουζίνας καθώς έτσι περιορίζετε τον κίνδυνο εγκαύματος. Επιπλέον, απομακρύνετε τα μαχαίρια από τον πάγκο της κουζίνας.

n  Μετά το τραπέζι ή το πάρτι και πριν χαλαρώσετε στον καναπέ με την παρέα σας, φροντίστε να απομακρύνετε τα πιάτα με τ’ αποφάγια και τα ποτήρια με το κρασί που δεν καταναλώθηκε. Μην ξεχνάτε ότι τα πιτσιρίκια είναι εκεί και παραμονεύουν…

Οι επισκέψεις. Πρόκειται για μία από τις πλέον αγαπημένες συνήθειες τις ημέρες των γιορτών. Ομως, η σωστή προετοιμασία σάς προφυλάσσει από πιθανά ατυχήματα.

n  Εάν έχετε μικρά παιδιά, εκτιμήστε ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία στο σπίτι που επισκέπτεστε – π.χ. εσωτερικές σκάλες, κουζίνα, κουτιά από χάπια στο τραπεζάκι του σαλονιού. Ετσι, θα μπορέσετε να περιορίσετε το μικρό σας στις ασφαλείς ζώνες.

n  Πάρτε μαζί σας μερικά παιχνίδια, ώστε να είστε σίγουροι ότι απασχολείται με κάτι ασφαλές.

n  Εάν στο πάρτι ή στο τραπέζι το αλκοόλ ρέει άφθονο, ένας τουλάχιστον από τους δύο γονείς πρέπει να είναι εγκρατής, ώστε να οδηγήσει την οικογένεια με ασφάλεια πίσω στο σπίτι.

* Μην ξεχνάτε ποτέ το κάθισμα αυτοκινήτου για το παιδί ή τα παιδιά σας. Και σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα για την ηλικία του.