Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε: αν χαμογελάς την ώρα που… πονάς, λέει η δρομική σοφία, η προσπάθειά σου φαίνεται ευκολότερη. Τον περασμένο Μάιο ο κορυφαίος κενυάτης μαραθωνοδρόμος Ελιουντ Κιπτσόγκε έκανε… χαμογελαστές γκριμάτσες κατά διαστήματα ενώ έτρεχε τα τελευταία χιλιόμετρα της πιο γρήγορης μαραθώνιας διαδρομής στην ιστορία, την οποία ολοκλήρωσε σε 2.00.25· αργότερα δήλωσε πως ήλπιζε ότι χαμογελώντας θα ένιωθε καλύτερα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σπουδαίες επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αρκετές παλαιότερες έρευνες εξέταζαν κατά πόσο το να χαμογελά κανείς σκόπιμα μπορεί να αλλάξει το πώς αισθάνεται ψυχολογικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μα λίγες έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επιπτώσεις όσον αφορά τη φυσιολογία και την αθλητική επίδοση.
Για μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στην επιθεώρηση «Ψυχολογία των Σπορ και της Ασκησης», μελετητές από το Πανεπιστήμιο Ούλστερ της Βόρειας Ιρλανδίας και το Πανεπιστήμιο Σουόνσι της Ουαλίας αποφάσισαν να επιστρατεύσουν μια ομάδα έμπειρων ερασιτεχνών δρομέων και να τους βάλουν εναλλάξ να χαμογελούν ή να το προσπαθούν, κάνοντας γκριμάτσα την ώρα που έτρεχαν. Οι 24 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, δεν γνώριζαν τον στόχο της έρευνας: τους είχαν πει ότι το πείραμα θα μελετούσε μία ποικιλία παραγόντων που σχετίζονται με τη «δρομική οικονομία», θα μετρούσαν δηλαδή πόσο οξυγόνο χρησιμοποιούσαν για να τρέξουν σε συγκεκριμένες ταχύτητες.
Τα αποτελέσματα
στο εργαστήριο
Το κλειδί ίσως είναι να χαμογελά κανείς ειλικρινά προς το τέλος της κούρσας, μα σε χαμογελαστές «εκρήξεις» 30 δευτερολέπτων, αντί συνεχόμενα. Πρώτα οι ερευνητές εξέτασαν τη συνηθισμένη δρομική οικονομία των εθελοντών, φορώντας τους ειδικές μάσκες που κατέγραφαν την αναπνοή τους και βάζοντάς τους να τρέξουν σε ηλεκτρικό διάδρομο μέχρι να φτάσουν σε σημείο εξάντλησης. Ενώ έτρεχαν, οι μελετητές ρωτούσαν τους δρομείς να βαθμολογήσουν πώς ένιωθαν και τι στρατηγικές χρησιμοποιούσαν για να αντέξουν, όπως π.χ. να αγνοούν τη δυσφορία που νιώθουν ή απλώς να συντονίζονται με αυτήν.
Επειτα, σε μια άλλη επίσκεψη στο εργαστήριο, οι εθελοντές συμπλήρωσαν μια σειρά από τέσσερα εξάλεπτα τρεξίματα, κατά τη διάρκεια των οποίων έπρεπε να ακολουθήσουν τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις: να χαμογελούν συνεχόμενα αλλά ειλικρινά, να είναι συνοφρυωμένοι, να χαλαρώνουν το πάνω μέρος του σώματος χωρίς να σφίγγουν καθόλου τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν τις δικές τους νοητικές τεχνικές που τους βοηθούν να ξεπερνούν μια δύσκολη δρομική φάση.
Υπήρξε ποικιλία στα αποτελέσματα, αναφέρουν οι «New York Times» που παρουσιάζουν την έρευνα. Λίγοι δρομείς ήταν πλέον «οικονομικοί» όταν έτρεχαν συνοφρυωμένοι. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι αγριεμένες γκριμάτσες τους αύξαναν την αποφασιστικότητά τους ώστε να ξεπεράσουν την κανονική τους επίδοση. Ωστόσο οι δρομείς αποδείχθηκαν πιο «οικονομικοί» όταν χαμογελούσαν. Ως σύνολο, η οικονομία τους τότε ήταν περισσότερο από 2,78% πιο αποδοτική από τα υπόλοιπα τρεξίματα, μία σημαντική διαφορά σε κάποιον αγώνα. «Το χαμόγελο πιθανότατα βοήθησε τη δρομική οικονομία προκαλώντας χαλάρωση στη μυϊκή ένταση», λέει ο Νόελ Μπρικ, λέκτορας στην αθλητική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ούλστερ, που ηγήθηκε της μελέτης.
Με ειλικρίνεια και
κατά διαστήματα
Πολλοί δρομείς βρήκαν δύσκολο να χαμογελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του εξάλεπτου τρεξίματος. Τα χαμόγελά τους σιγά σιγά γίνονταν ολοένα και πιο στημένα και αφύσικα. Αυτά τα χαμόγελα ενεργοποιούν λιγότερους μυς του προσώπου από τις… ειλικρινείς βερσιόν, λέει ο Νόελ Μπρικ, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη χαλάρωση και μικρότερη ενίσχυση της απόδοσης. Οπότε, το κλειδί για να γίνει ένα χαρούμενο χαμόγελο όπλο μας σε έναν αγώνα είναι κοντά στο τέλος της κούρσας να χαμογελάμε ειλικρινά και κατά διαστήματα παρά συνεχόμενα. «Αυτό φαίνεται να κάνει ο Ελιουντ Κιπτσόγκε», καταλήγει ο Μπρικ.
Μάλλον κάτι ξέρουν όσοι τη στήνουν με πινακίδες «Χαμογέλα, έφτασες!» στο 41ο χιλιόμετρο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας!
Αγώνες
Γύρος Καδμείαςστη Θήβα
Ο παλιός ο χρόνος φεύγει τρέχοντας στη Θήβα! Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας με συνδιοργανωτές τον ΓΣ Πίνδαρο, τον ΣΔΥΜ Θήβας, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και τον ΕΟΣΛΜΑ-Υ διοργανώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, τον Γύρο της Καδμείας με εκκίνηση και τερματισμό την κεντρική πλατεία της Θήβας. Ο αγώνας θα διεξαχθεί γύρω από τις Επτά Πύλες της Αρχαίας Καδμείας. Οι αποστάσεις είναι μικρές και ιδανικές και για αρχάριους δρομείς: οι ενήλικοι και τα μεγάλα παιδιά θα τρέξουν 4.500 μ. και οι μικρότεροι 1.000 μ. και 1.800 μ. Συμμετοχή μπορεί να δηλώσει όποιος θέλει την ημέρα του αγώνα από 09.30 έως 11.45. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22620-23970, dothivas@gmail.com
SNF RUN:2018 First Run!
Κι αν στη Θήβα θα αποχαιρετήσουν τον παλιό χρόνο τρέχοντας, στην Αθήνα, στο Φάληρο, θα τον υποδεχθούν τρέχοντας. Μόλις μπει το 2018, ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα δοθεί το σύνθημα για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο αγώνας δεν είναι «αγώνας». Πρόκειται για μια μικρή αισιόδοξη γιορτή. Η απόσταση είναι 4.000 μ. με σημείο εκκίνησης και τερματισμό το ΚΠΙΣΝ. Το… δρομικό πάρτι συμπληρώνουν πολλή μουσική, χορός και κεράσματα για μικρούς και μεγάλους! Το SNF RUN: 2018 First Run πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑMKE Αναγέννηση και Πρόοδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συμμετοχή στον αγώνα SNF RUN: 2018 First Run είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:
www.snfcc.org