Το διάβασα πριν από λίγες μέρες εδώ κι αρχικά δεν του έδωσα μεγάλη σημασία. Τι διάβασα; Οτι για πρώτη φορά στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, το clasico, δηλαδή το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, θα ξεκινήσει όχι το βράδυ, αλλά στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα!

Βελιγράδι

Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε και μια άλλη είδηση: στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια τρομακτικών επεισοδίων που συνέβησαν στο τοπικό ντέρμπι Ερυθρός Αστέρας – Παρτιζάν, τραυματίστηκε και συνελήφθη ένας έλληνας οπαδός. Τελικά έγινε γνωστό ότι πρόκειται για 23χρονο, κάτοικο Θεσσαλονίκης, που έσπευσε στο Βελιγράδι με άλλους πολλούς έπειτα από πρόσκληση των τοπικών χούλιγκαν που ζήτησαν βοήθεια από τους έλληνες φίλους τους (αλλά και από Κροάτες, Βούλγαρους και Αλβανούς) για τον έλεγχο του «πέταλου»: οι οργανωμένοι της Παρτιζάν έχουν διασπαστεί και στους εμφύλιους πάντοτε παρεμβαίνει, ως γνωστόν, ο ξένος παράγοντας.

Μεσημέρι

Μπορεί το clasico να γίνει για πρώτη φορά μεσημέρι, πλην όμως δεν γίνεται για πρώτη φορά Χριστουγεννιάτικα. Εδώ και κάποια χρόνια, η μία από τις δύο αναμετρήσεις των δύο αιώνιων αντιπάλων του ισπανικού πρωταθλήματος γίνεται ή παραμονές Χριστουγέννων ή στα πέριξ του Πάσχα. Ουδείς διαμαρτύρεται γιατί προφανώς η κλήρωση πιλοτάρεται. Μιλάμε για ένα ματς που θέλει να δει όλος ο πλανήτης. Ο συνδυασμός παρακολούθησης του ντέρμπι και χριστουγεννιάτικης βόλτας στη Μαδρίτη (ή στη Βαρκελώνη σε άλλες περιπτώσεις…) καθιστά την Ισπανία σπουδαίο τουριστικό προορισμό. Πόσοι θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη μόνο για να δουν αυτό το ματς; Γύρω στους είκοσι χιλιάδες! Στην πόλη και στη χώρα γίνεται μια σπουδαία οικονομική ένεση.

Παρτιζάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουν έλληνες οπαδοί στο Βελιγράδι για να συνδράμουν είτε τους οπαδούς της Παρτιζάν, είτε αυτούς του Ερυθρού Αστέρα. Φυσικά η διαδρομή γίνεται και ανάποδα: οι Σέρβοι έχουν υπάρξει πρωταγωνιστές κάθε φορά που έχουν γίνει επεισόδια σε γήπεδα στην Ελλάδα. Ξεχωρίζουν γιατί φοράνε πολύ χοντρά μπουφάν (ακόμα και το κατακαλόκαιρο…) αλλά και γιατί βγάζουν εύκολα μαχαίρια. Μια μεγάλη εκδρομή οπαδών της Παρτιζάν είχε διοργανωθεί πέρυσι με αφορμή τον περίφημο τελικό του Βόλου: ουδείς ασχολήθηκε με το πώς πήραν ονομαστικά, κατά τα άλλα, εισιτήρια και την ύπαρξή τους τη μάθαμε γιατί κάποιοι τραυματίστηκαν στις ατελείωτες συμπλοκές πριν από τον τελικό του αίσχους. Οι έλληνες οπαδοί ανταπέδωσαν την επίσκεψη, κάτι μήνες αργότερα, όταν έτρεξαν να συμπαρασταθούν στην Παρτιζάν στο ματς που έδωσε εναντίον του Ολυμπιακού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε Ελληνες ήταν οι διοργανωτές της υποδοχής του Ολυμπιακού στο γήπεδο, που είχε υπάρξει εφιαλτική.

Μετάδοση

Οι Ισπανοί αποφάσισαν τη μετάδοση του clasico το μεσημέρι ώστε οι τουρίστες που θα σπεύσουν στη Μαδρίτη, αλλά και οι ίδιοι οι οπαδοί της Ρεάλ, να έχουν όλο το βράδυ τους ελεύθερο για να καταναλώσουν: δεν μιλάμε για ένα τυχαίο Σαββατόβραδο, αλλά για ένα χριστουγεννιάτικο σαββατόβραδο. Επίσης η διεξαγωγή του αγώνα νωρίς το μεσημέρι τον κάνει ένα σπουδαίο τηλεοπτικό προϊόν για τις αγορές της Ασίας στις οποίες η Μπάρτσα και η Ρεάλ έχουν στρέψει την προσοχή τους. Οι τηλεοράσεις της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας μπορούν να προσφέρουν έξτρα χρήματα για τα παιγνίδια τους, αν αυτά γίνονται στις ώρες του δικού τους prime time. Το ισπανικό συνδρομητικό κανάλι που τους πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια δυσφορεί, αλλά αν υπάρχει διάθεση συνεργασίας όλα γίνονται. Αλλωστε η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η ισπανική συνδρομητική τηλεόραση έχουν ένα κοινό: πουλάνε ποδόσφαιρο. Κι ακριβώς επειδή πουλάνε το ίδιο προϊόν καταλαβαίνονται κιόλας.

Πουλάμε

Η ερώτηση είναι τι πουλάμε εμείς. Ο χουλιγκανισμός είναι κι αυτός ένα προϊόν. Διάφοροι σαλεμένοι σε όλη την Ευρώπη δηλώνουν ότι νοσταλγούν τους καιρούς που στα γήπεδα έπεφτε άφθονο ξύλο, η λάσπη έφτανε μέχρι το γόνατο, ο φωτισμός ήταν είδος πολυτελείας και γυναίκες δεν πλησίαζαν ούτε σε απόσταση χιλιομέτρων. Κινήματα που αυτοονομάζονται «Against Modern Football» αναζητούν χώρες, συνήθως του τρίτου κόσμου, για να τις επισκεφτούν και να ξαναζήσουν συνθήκες ποδοσφαιρικής αθλιότητας που στη Δυτική Ευρώπη δεν υπάρχουν πια. Ας φροντίσει ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης να τους φέρουμε εδώ να χαρούν ένα βαλκανικό φεστιβάλ ποδοσφαιρικής βίας π.χ. που είναι πάρα πολύ εύκολο να διοργανωθεί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και οι έρημοι οι Πακιστανοί με τους οποίους συγκρούστηκε πρόσφατα ο λαός του ΠΑΟΚ. Ορεξη να υπάρχει.

Κανείς

Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους έλληνες χούλιγκαν να ταξιδεύουν στο Βελιγράδι ή στους Σέρβους να έρχονται εδώ και να μαχαιρώνουν και να μαχαιρώνονται. Το πρόβλημα είναι πως όποτε αυτά συμβαίνουν τα αντιμετωπίζουμε, είτε ως αστείες καταστάσεις, είτε σκάβοντας μια τρύπα στο έδαφος για να βάλουμε το κεφάλι μέσα. Η βούληση αντιμετώπισης της βίας λείπει εντελώς. Αλήθεια, τι διάβολο έγινε με εκείνο το πόρισμα του τελικού του Κυπέλλου; Είναι δυνατόν να μη φταίει τελικά κανείς υφυπουργέ μου;