Εχει ξοδευτεί πολύς αντιπολιτευτικός λόγος για την πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών που είναι άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Ιδιαίτερα οξείς ήταν στην κριτική τους και οι σημερινοί κυβερνώντες. Που δεν διστάζουν όμως να επιστρατεύσουν την ίδια πρακτική και μάλιστα στις χειρότερες εκδοχές της: τριάντα έξι τροπολογίες κατατέθηκαν χθες, μία ημέρα προτού κλείσει η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων, για θέματα που θα κινούσαν τις υποψίες και του πιο καλοπροαίρετου πολίτη.

Ποιους φωτογραφίζουν; Και ποιον εξυπηρετούν; Τις απαντήσεις θα δώσουν ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και η δημοσιογραφική έρευνα. Θα φανεί σύντομα, για παράδειγμα, εάν μια από τις τροπολογίες φορολογικού περιεχομένου ευνοεί κάποια εταιρεία ή εάν μια άλλη ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση των οκτώ ικετών της Τουρκίας στη χώρα τους. Θα φανεί εάν γι’ αυτές τις τροπολογίες, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο για το Διάστημα, συνωμότησε το Σύμπαν για να εξυπηρετηθούν κάποιος ή κάποιοι.

Στο μεταξύ, πάντως, η υποψία μένει. Και μαζί μένει η διαπίστωση ότι η σημερινή κυβέρνηση καταπάτησε όλες τις διακηρυγμένες αρχές της και πως περιφρόνησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πολίτες για ένα διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας. Οπως φαίνεται, εκείνος ο καταγγελτικός λόγος για το «παλιό» πολιτικό σύστημα και τις καταδικαστέες πρακτικές του ήταν κενός περιεχομένου. Της τροπολογίας τα καμώματα τα βλέπει το υποτιθέμενο «παλιό» και γελά.