«Για εμάς γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, περί «εναλλακτικών λύσεων μέσω διπλωματίας, προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, ή στρατιωτικής επέμβασης» στα «προβλήματα» που -κατά την Άγκυρα- υπάρχουν στο Αιγαίο.

Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο FM» ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Σε αυτό το τρίπτυχο, μέσω του οποίου απάντησε ο Τσαβούσογλου στη Βουλή σε μία άλλα εμπρηστική δήλωση, εγώ θα έλεγα ότι, όσον αφορά τα ζητήματα της κυριαρχίας της Ελλάδας επί της χωρικής της έκφρασης, όπως αυτή βγαίνει από τις διεθνείς συνθήκες, και τα τρία αυτά απορρίπτονται».

«Στα ζητήματα κυριαρχίας εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει και δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε εκατοστό, ούτε χιλιοστό πίσω, αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, π.χ. η διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος, τα ζητήματα των οικονομικών σχέσεων και άλλα ζητήματα, αλλά αυτά τα ζητήματα απλά δεν τα συζητάμε» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, περαιτέρω, πως για μεν «το φαινόμενο των παραβιάσεων ή των -πολλές φορές- προκλητικών δηλώσεων που βγαίνουν είτε από βουλευτές ή από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, αυτά πρώτα και κύρια αντιμετωπίζονται με τον διπλωματικό τρόπο και τη διεθνή εξαγγελία των δικών μας θέσεων». Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπε: «θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε πάντοτε, σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανή ή πιθανολογούμενη απειλή, ώστε να μπορούμε με βάση και την απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία είναι πάνδημη, να την αντιμετωπίσουμε».

Για την ΠΓΔΜ και το όνομα

Ερωτηθείς σχετικά με την εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ., ο αν. υπουργός ανέφερε: «Αν δεν λυθούν ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού -όπως και αυτά να εκφράζονται- δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση. Από την άλλη πλευρά, εμείς εργαζόμαστε με βάση τις αποφάσεις, που έχουν ήδη παρθεί στην Ελλάδα και με βάση το γεγονός ότι μία διαπραγμάτευση θα φτάσει σε ένα τέλος και αυτή θα γίνει γνωστή και στις πολιτικές δυνάμεις και στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να τύχει της αποδοχής του».