«Δεν θα αφήσουμε να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από αυτό που συνέβη στη Μάνδρα» –αυτά ήταν από τα πρώτα λόγια της Φώφης Γεννηματά όταν συναντήθηκε με τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα Αττικής, που ακόμα υποφέρει από τις συνέπειες της πρόσφατης καταστροφής. Η επίσκεψή της όπως τόνισε η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, δεν ήταν μια απλή επίσκεψη συμπαράστασης.

Η μεγάλη αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής, η οποία συμπεριλάμβανε από στελέχη της περιοχής όπως την πρώην αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου και τη βουλευτή Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου έως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, εμφανίστηκε με στόχο να φέρει τη Μάνδρα πάλι στο προσκήνιο και με προσφορά τα 32.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ως στήριξη για τις ανάγκες της περιοχής.

Η Γεννηματά ενημέρωσε την Κριεκούκη για την κοινοβουλευτική δράση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού και τις κοινές ερωτήσεις των δύο σχηματισμών για το ζήτημα, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης σκέψεις και προτάσεις για να διευκολυνθεί η ζωή των κατοίκων εκεί την επόμενη μέρα. Στο τραπέζι τέθηκαν κυρίως θέματα που αφορούσαν έργα υποδομής και καθαριότητας, με τον Γιώργο Καμίνη να εμφανίζεται έτοιμος να προσφέρει τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, συζητήθηκε η δημιουργία ενός προγράμματος πολιτικής προστασίας σε στενό περιφερειακό κύκλο και εκείνη ενός τοπικού μετεωρολογικού σταθμού, ο οποίος, αν ακόμα λειτουργούσε, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το μέγεθος της καταστροφής και την απώλεια των ανθρώπινων ζωών.

Η δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμποδίζουν τη γρήγορη ανάκαμψη και τη βοήθεια, υλική και όχι μόνο, της περιοχής, ενώ επίσης σχολιάστηκε έντονα και η ανάγκη ψυχολογικής στήριξης των ανθρώπων που ζουν εκεί. Η παρουσία Γεννηματά στη Μάνδρα είναι αποτελέσμα του δικού της προσωπικού ενδιαφέροντος για την καταστροφή εκεί. Μετά το πέρασμά της από την τοπική αυτοδιοίκηση, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε τέτοιους είδους ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν πάντα στο προσκήνιο του προγράμματός της. Η αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Μάνδρας θεωρείται χαρακτηριστική του προοδευτικού προγράμματος που σχεδιάζει η Χαριλάου Τρικούπη και το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη προγραμματικής συμφωνίας για επικείμενη μετεκλογική συνεργασία.
Προετοιμασία

για το Συμβούλιο

Το απόγευμα της Γεννηματά, ωστόσο, ήταν εξίσου γεμάτο. Στη Χαριλάου Τρικούπη έγιναν οι τελευταίες προπαρασκευαστικές συσκέψεις για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σκοπός της για αυτήν την πρώτη συνεδρίαση δεν είναι να κάνει ανακοινώσεις, αλλά να συμφωνήσει στις βασικές αρχές για την πορεία προς το Συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά τις πρώτες επαφές της με τα υπόλοιπα μέλη (Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος), υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες που πρέπει να συζητηθούν: ο πρώτος αφορά την αναλογία μεταξύ εκλεγμένων και ορισμένων συνέδρων, η οποία συναντά τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους υπολοίπους.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία τελικά θα συναινέσει στο τρίπτυχο «εκλεγμένοι σύνεδροι – εκπρόσωποι φορέων – εκπρόσωποι κομμάτων», με το θέμα του αριθμού να είναι ακόμα ανοιχτό. Πρέπει, παράλληλα, να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για τις ομάδες διεξαγωγής, οι οποίες θα αναλάβουν το ιδεολογικό, το προγραμματικό και το συντονιστικό κομμάτι του Συνεδρίου και θα είναι υπεύθυνες για τον προσυνεδριακό διάλογο. Ενδεικτικό της πρόθεσης που υπάρχει είναι η συζήτηση για περαιτέρω συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών, με συντεταγμένες κινήσεις που θα τονίσουν ακόμα περισσότερο την ενότητα του νέου φορέα.

Από τη συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να λείπει και μια πρώτη συζήτηση για τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Θεωρείται απίθανο, ωστόσο, το Συμβούλιο, που αναλαμβάνει να συντονίσει σε πολιτικό επίπεδο την πορεία προς το Συνέδριο, να αναλωθεί σε καβγάδες για τα πρόσωπα –εκτός αν τεθεί θέμα βέτο σε συγκεκριμένη επιτελική θέση, κάτι που ώς τώρα δεν θεωρείται πιθανό. Εκ των πραγμάτων, σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση επιδιώκεται να δοθεί μια έντονη αίσθηση διεύρυνσης, με την Γεννηματά να είναι έτοιμη να ακούσει τις διαφορετικές φωνές και οπτικές οι οποίες υπάρχουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο.