Σε επιχείρηση να εξαγνίσει από κάθε «αμαρτία» και ευθύνη για την οικονομική κρίση την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον εαυτό του –καθώς το 2009 είχε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών -, εξελίχθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου «8 μήνες» του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, όσο διήρκεσε δηλαδή η υπουργική του θητεία.

Ο τίτλος είναι προφανές ότι μετράει τους μήνες της υπουργικής θητείας του. Στην αίθουσα του ΕΒΕΑ, με την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, πολλών μελών της τότε κυβέρνησης, αλλά και νυν βουλευτών της ΝΔ, ο Γιάννης Παπαθανασίου υποστήριξε ότι στόχος του βιβλίου ήταν «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη». Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί δικαιωμένος, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τις δικές του κινήσεις, τονίζοντας πως ήταν η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που μια κυβέρνηση λάμβανε περιοριστικά μέτρα σε προεκλογική χρονιά. «Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση» ανέφερε». Και πώς ήρθε τότε η κρίση; Κατά τον Παπαθανασίου, ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ειδικά οι «άφρονες χειρισμοί, οι αμετροεπείς δημόσιες δηλώσεις» και η άρνηση της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για λήψη μέτρων που συνακόλουθα οδήγησε στην κρίση δανεισμού. Τους χειρισμούς Παπαθανασίου υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο να λέγεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είπε την αλήθεια.

Από τη ΔΕΘ το 2009 –ανέφερε –ο Κώστας Καραμανλής είχε προειδοποιήσει και ανακοινώσει πάγωμα προσλήψεων και συντάξεων. Αντίθετα, ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο εκείνης της περιόδου, ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, διατύπωσε την άποψη ότι η θητεία Παπαθανασίου είχε θετικά και αρνητικά: «Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να τον ψέξει ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο “τσουνάμι” σε μόλις οκτώ μήνες, όμως θα μπορούσε κάποιος να τον επικρίνει επειδή μπορούσε να προχωρήσει σε πιο τολμηρά και γενναία μέτρα από εκείνα που τότε υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δημοσιονομικά».