Καταιγίδα εκπρόθεσμων κι άσχετων τροπολογιών χτύπησε χθες τη Βουλή, καθώς κατατέθηκαν συνολικά 36 ρυθμίσεις για μνημονιακές απαιτήσεις, αλλά και φωτογραφικές διατάξεις για άλλες εκκρεμότητες. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την «αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων» που ψηφίστηκε χθες, κατατέθηκαν συνολικά 21 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που αφορούσαν άλλα χαρτοφυλάκια, ενώ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα «μέτρα θεραπείας των ψυχικά ασθενών» έχουν κατατεθεί 15 τροπολογίες κι αναμένεται σήμερα συνέχεια.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και έλεγχο της αντιπολίτευσης ένα μικρό νομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογιών, λίγο πριν από τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τα Χριστούγεννα, τηρώντας και το «έθιμο» που θέλει τα τελευταία νομοσχέδια του έτους να φορτώνονται με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που άλλες είναι φωτογραφικές κι άλλες ρυθμίζουν επείγουσες εκκρεμότητες των υπουργείων, σε συνδυασμό και με το κυβερνητικό μπαράζ παροχών των τελευταίων ημερών.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης υπήρξε έντονη και καταγράφηκε με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας αντεπιτέθηκε επισημαίνοντας πως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως δεν θα καταθέσει άλλες τροπολογίες και «τώρα βρισκόμαστε ενώπιον σωρείας τροπολογιών». «Με αυτή την πρακτική η κυβέρνηση περιφρονεί τη Βουλή» πρόσθεσε, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα αλλά και στο προεδρείο της Βουλής: «Με τέτοιες πρακτικές κάνετε κουρέλι τη διαδικασία». Αν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, απαντώντας στην κριτική, δήλωσε πως οι περισσότερες αφορούν παρατάσεις ημερομηνιών, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι καλή κοινοβουλευτική πρακτική».
Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τη διαστημική δραστηριότητα κατατέθηκαν άσχετες τροπολογίες που ρυθμίζουν θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΥΠ, θέματα για το επικουρικό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία, θέματα για τα αιολικά πάρκα, αλλά και ακόμη πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως:
– Η μετατροπή σε αυτόφωρο αδίκημα της παρεμπόδισης στη διενέργεια των πλειστηριασμών σε ειρηνοδικεία ή συμβολαιογραφικά γραφεία.
– Η χορήγηση άδειας φαρμακείου σε φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως εάν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, και σε συνεταιρισμούς – μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας. Πρόκειται για τροπολογία που, ουσιαστικά, ανάβει το πράσινο φως στην πλήρη απελευθέρωση των φαρμακείων. «Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση. Οποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματά του», ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκου Θεοδοσιάδη.
– Η αύξηση της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο νυχτερινό ρεύμα, το οποίο εξισώνεται με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
– Οι αλλαγές στο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς μειώνεται το όριο της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων στα 75.000 ευρώ από τα 100.000 ευρώ και θεσπίζονται κυρώσεις για τα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς κομμάτων και τους υποψήφιους αντιπροσώπους της Βουλής και της Ευρωβουλής.
– Η εξίσωση της επαγγελματικής δαπάνης των ελεύθερων επαγγελματιών με τα μπλοκάκια, η οποία προβλέπεται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ΕΦΚΑ.
– Η αναστολή για άλλη μία χρονιά, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2018, της επιβολής του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων με απώλεια εσόδων για το Δημόσιο 24 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός, που θεσμοθετήθηκε το 2013 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, επιβάλλεται με συντελεστή 15% στην υπεραξία που προκύπτει μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης του ακινήτου και βαρύνει τον πωλητή.
– Η αναδρομική μείωση των πρόσθετων φόρων για εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν χρήσεις μέχρι και το 2013. Η τροπολογία αυτή προκάλεσε ερωτηματικά, σχολιάστηκε και χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφική από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι άφησαν υπόνοιες ότι μπορεί να αφορά και τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ, κάτι που απέκλεισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την τροπολογία, το σύστημα υπολογισμού των προστίμων (προσαυξήσεων και τόκων) εκπρόθεσμης καταβολής φόρων, που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών για φορολογικές υποθέσεις από την 1η-1-2014 και μετά, επεκτείνεται πλέον και στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών πριν από το 2014.
– Ο ορισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως αρμόδιας Αρχής για την εφαρμογή της Οδηγίας σχετικά με τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.
– Η αύξηση σε 24 μήνες (από 18 που ισχύει) του ανώτατου χρονικού διαστήματος για το οποίο μπορεί να παρατείνει – Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την προθεσμία εισαγωγής των μετοχών των Εταιρειών Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ).

Παράθυρο στην αμφιβολία για Προσφυγικό και άσυλο

Με άλλες τροπολογίες ρυθμίζονται θέματα για παλιννοστούντες, καθώς και θέματα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επίσης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Παρατείνεται ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων στο Προσφυγικό» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα φέρει τροπολογία που θα αλλάζει τους όρους παροχής ασύλου, με αφορμή τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που εκζητούνται από την Αγκυρα, και παράλληλα θα επιταχύνει την επαναπροώθηση μεταναστών.