Η παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου ερμηνεύθηκε από πολλούς ως ένα «άνοιγμα» της «δεξιάς» πτέρυγας της ΝΔ προς την καραμανλική πλευρά, με δεδομένο ότι προχθές το απόγευμα το ΕΒΕΑ, όπου έγινε η εκδήλωση, είχε μεταμορφωθεί για λίγες ώρες σε… άντρο καραμανλικών.
Ωστόσο, πέραν της εικόνας που προβλήθηκε, μέσα από τα στιγμιότυπα των χειραψιών με τον Καραμανλή, πολιτική ουσία δεν φαίνεται να υπήρξε, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Ενδεικτικό και αυτό της διαφορετικής γραμμής που ο πρώην πρωθυπουργός ακολουθεί σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, όπως άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς. Μια γρήγορη ανάγνωση, εξάλλου, των τοποθετήσεων των δύο κορυφαίων στελεχών στο Συνέδριο επιβεβαιώνει τις διάφορες που τους χωρίζουν, αλλά και αυτές που έχουν –σε ιδεολογικό και πιθανώς και σε πολιτικό επίπεδο –με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κώστας Καραμανλής έθεσε ως προτεραιότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς υιοθέτησε σαφώς πιο υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, σε μια ομιλία με αμιγώς κομματικό περιεχόμενο. Ο μεσσήνιος πολιτικός θεωρεί ότι ο βασικός μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι τα όσα έγιναν την περίοδο 2012-2014 και δεν είναι λίγες οι φορές που αναλαμβάνει ο ίδιος –μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του –να υπενθυμίσει το έργο της κυβέρνησής του, αναζητώντας «πολιτική δικαίωση» εκείνης της περιόδου, και να το συγκρίνει με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Για τον Καραμανλή μεγαλύτερη σημασία έχει η προετοιμασία της ΝΔ, σε επίπεδο θέσεων αλλά και σε επίπεδο προσώπων, για την ανάληψη της εξουσίας, ενώ οι τόνοι του είναι σαφώς χαμηλότεροι έναντι της κυβέρνησης. Θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης, εφόσον κερδίσει η συντηρητική παράταξη τις εκλογές, δεν θα έχει περίοδο χάριτος.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ. Ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς είναι ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Κανείς εξ αυτών δεν τον αμφισβήτησε, αλλά αντίθετα υποστήριξαν το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις. Για τον Καραμανλή, ειδικότερα, δεν μπορεί να μη σημειωθεί το γεγονός ότι ήταν η πρώτη δήλωση σε κομματικό χώρο από το 2009, όταν και αποχώρησε από την πρωθυπουργία. Ωστόσο, και στο περιβάλλον Μητσοτάκη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο καθένας εκ των δύο πρώην πρωθυπουργών έχει τη δική του στρατηγική, την οποία και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Οπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα, ο Καραμανλής επιλέγει να απευθύνεται σε ένα κοινό που «κινείται» και πέρα από τα όρια της ΝΔ, ενώ ο Σαμαράς προτιμά να συσπειρώνει το σκληρό κομματικό ακροατήριο.
Ο Μητσοτάκης δεν δείχνει, επί του παρόντος, να ενοχλείται από την εικόνα αυτή. Θεωρεί ότι η χώρα μπαίνει –ατύπως –σε προεκλογική περίοδο και ως εκ τούτου κανείς, και πολλώ δε μάλλον στελέχη του βεληνεκούς των δύο πρώην πρωθυπουργών, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συνοχή της παράταξης. Για τον λόγο αυτόν φρόντισε και ο ίδιος να «κόψει» νωρίς τα σενάρια περί μετακίνησής τους από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και αξιοποίησής τους σε άλλα κρίσιμα πόστα. Σε ιδεολογικό επίπεδο, ο χαρακτηρισμός «λαϊκό κόμμα» που απέδωσε στη ΝΔ κάλυψε την πλευρά Καραμανλή, η οποία θεωρεί ότι ο «άκρατος φιλελευθερισμός» αποτελεί πρόβλημα και για την παράταξη και τελικά για την ίδια την κοινωνία, ενώ στήριξε απολύτως το έργο της κυβέρνησης της περιόδου 2012-2014.
Ο Σαμαράς από την πλευρά του φρόντισε, μιλώντας πριν από τον Μητσοτάκη στο Συνέδριο, να αναφερθεί και στη «συντηρητική πλευρά» της ΝΔ, θέτοντας παράλληλα τη δική του ατζέντα για τα εθνικά θέματα και την πολιτική ασφαλείας που επί των ημερών του συνδέθηκε με το δόγμα «νόμος και τάξη».
Ισχυρό «παρών» από την Ντόρα
Ξεχωριστό κομμάτι στο παζλ της ΝΔ αποτελεί η Ντόρα Μπακογιάννη.Η ίδια επέλεξε σε αυτή την χρονική στιγμή να μην αντιδράσει στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μη αξιοποίησή της στην επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές και κατά συνέπεια ότι θα παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο. Αυτό που αναμένεται είναι πλέον οι τοποθετήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που μοιραία θα προκύψουν στον δρόμο προς τις κάλπες, όπως είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα εισηγηθεί η ΝΔ, οι θέσεις του κόμματος για τα εθνικά θέματα, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης που η ηγεσία του κόμματος επεξεργάζεται αυτή την περίοδο.