Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι στο κόκκινο για το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία επιζητεί ηρεμία, ώστε να ολοκληρωθεί έως τις 21 Ιανουαρίου, όπως είπε χθες και ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί η τρίτη αξιολόγηση, η σύγκρουση κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος μόνο θετικό σήμα δεν στέλνει στους κύκλους των πιστωτών.
Η κίνηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας να αμφισβητήσει επί της ουσίας τον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος περί εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή υποστήριξης, προκάλεσε όχι απλά εκνευρισμό, αλλά οργή στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν οργισμένος από την κίνηση του Γ. Στουρνάρα και κυρίως με την επισήμανση που υπάρχει στην ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική για το 2017 της Τράπεζας της Ελλάδας για την για ανάγκη υπαγωγής της χώρας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Αυτή η αναφορά ακυρώνει το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα περί της ύπαρξης αποθεματικού «μαξιλαριού» χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Επί της ουσίας ο Γ. Στουρνάρας συντάχθηκε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι που υποστήριξε πριν λίγο καιρό ότι εναπόκειται στην Ελλάδα εάν θα ζητήσει νέο μνημόνιο.
Τότε ο Αλ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα με την φράση, «δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα η Ελλάδα», ενώ σήμερα η επίθεση ήταν κατά μέτωπο στον Γ. Στουρνάρα με τον βαρύτατο χαρακτηρισμό «αποτυχημένος πρώην υπουργός Οικονομικών» που υπάρχει στο κυβερνητικό non paper, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης του είπε ευθέως όταν παρέλαβε την έκθεση, ότι αυτή η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι και βιώσιμη και καθαρή.
«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν» σημειώνεται στο non paper, λίγη ώρα μετά την κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη να χαμηλώσει τις προσδοκίες για «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο.
Ο Γ. Στουρνάρας δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, αν και είναι αρκετά εκνευρισμένος από τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και μένει να φανεί πως θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένταση στις σχέσεις τους, και οι παρατηρητικοί σημειώνουν ότι πριν λίγο καιρό ο Γ. Στουρνάρας στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την δημοσίευση της έρευνας της Alvarez & Marsal που έγινε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και αποκάλυπτε την επιφυλακτικότητα του κοινού απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και την εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ ότι θα αργήσει η άρση των capital controls.
«Η δημοσίευση της έρευνας ήταν μνημονιακή υποχρέωση» μεταδόθηκε τότε από την κεντρική τράπεζα, τα βέλη όμως εναντίον του αυξάνονται, ενώ ήδη διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία.
Ο κεντρικός τραπεζίτης που έχει τη στήριξη της ηγεσίας της ΕΚΤ εκτιμά ότι τέτοιου είδους επιθέσεις βλάπτουν πρωτίστως τη χώρα και την κυβέρνηση, ενώ συνομιλητές του επιμένουν ότι ο συντονισμός των επιθέσεων γίνεται από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου όμως θεωρούν ότι κανείς δεν θα ακυρώσει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και λένε ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου αυτόματου πιλότου. «Η καθαρή έξοδος είναι δικό μας σχέδιο, η δική μας επιλογή» είπε στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που συμπλήρωσε με νόημα και σαφή στόχευση: «Και πρέπει να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι άλλες δυνάμεις επιδίωκαν άλλη πορεία των πραγμάτων».
Από την κυβέρνηση λένε ότι υπήρχαν τρία δυνητικά ενδεχόμενα, τρεις επιλογές. Η πρώτη επιλογή ήταν, να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τον ESM διαρκώς, με επιτόκιο χαμηλότερο, η δεύτερη επιλογή ήταν αυτή της εξόδου στις αγορές μέσα από μία πιστοληπτική γραμμή. «Είναι η λύση που επεδίωξε, χωρίς να το επιτύχει, η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Η λύση αυτή, αν την επιλέγαμε, θα σήμαινε πάλι, αν όχι νέο μνημόνιο, σίγουρα νέες δεσμεύσεις πέραν αυτών που έχουμε ήδη αναλάβει και γι’ αυτό την απορρίψαμε» σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.
Η τρίτη επιλογή κατά την κυβέρνηση είναι η καθαρή έξοδος, που σημαίνει να βγει η χώρα στις αγορές έχοντας διαμορφώσει ήδη ένα απόθεμα κεφαλαίων που θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι σε απρόβλεπτες απειλές. Επ’ αυτού ήδη συζητούν για τη διατήρηση ενός μόνιμου ταμείου σταθερότητας, τουλάχιστον μέχρις ότου η ευρωπαϊκή ζώνη αποκτήσει θεσμούς δανεισμού ύστατης ανάγκης και θωράκισης.