Με τριπλή στόχευση, που αφορά την ασφάλεια των συμβολαιογράφων, λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού συμφέροντος, αλλά και εν γένει την προστασία της διαδικασίας των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση προωθεί την προαναγγελθείσα εδώ και καιρό διάταξη που ουσιαστικά θα επιτρέψει στους συμβολαιογράφους να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
Μία ημέρα μετά την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, αναβάλλοντας τους προγραμματισμένους φυσικούς πλειστηριασμούς μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου 2018, με επισπεύδοντα τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε χθες στη Βουλή την πολυαναμενόμενη τροπολογία για το κρίσιμο αυτό θέμα, που έχει αναμφισβήτητα κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις.
Με την τροπολογία αυτή, μετά την ψήφιση της οποίας αναμένεται να μπουν σε τροχιά κανονικότητας και οι φυσικοί πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία, προβλέπεται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη εις βάρος όποιων προσώπων προκαλούν απλή σωματική βλάβη ή απειλή με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να κινηθεί η σχετική ποινική διαδικασία δεν απαιτείται, όπως μέχρι τώρα, έγκληση του συμβολαιογράφου ή άλλου προσώπου στο οποίο στρέφονταν οι προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, αλλά οι δράστες θα μπορούν να συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και να οδηγούνται ενώπιον του εισαγγελέα και από κει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λογοδοτούν για συγκεκριμένα αδικήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Οπως είναι γνωστό, τα μέτρα αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι είχαν προχωρήσει ουσιαστικά σε… στάση όλων των πλειστηριασμών, τη χρονική μάλιστα στιγμή που η επανεκκίνησή τους αποτελούσε μέρος της τελευταίας αξιολόγησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία αναβολή των φυσικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία της χώρας οι συμβολαιογράφοι είχαν επικαλεστεί ως λόγο αναβολής της σχετικής διαδικασίας τη μη υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών.
Η ΕΚΘΕΣΗ. Στην αιτιολογική έκθεση της προωθούμενης τροπολογίας λαμβάνονται υπόψη όλες οι προαναφερόμενες παράμετροι, επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημόσιου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσου ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει, όπως λένε όσοι καλά γνωρίζουν το θέμα των πλειστηριασμών, ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι να γυρίσει την επόμενη καθοριστική σελίδα που είναι η διενέργεια μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές βίαιων επεισοδίων στα ειρηνοδικεία και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της διαδικασίας.
Δηλώσεις Μεγάλου στο BBC
«H αποκατάσταση της πιστωτικής κουλτούρας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, ώστε να διασφαλιστεί πως η οικονομία λειτουργεί σωστά» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Μιλώντας στο BBC επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της συμμόρφωσης των στρατηγικά κακοπληρωτών και η διασφάλιση ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν, θα υποχρεωθούν να το κάνουν. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τραπεζών να περιορίσουν τον αριθμό «των πραγματικά πρώτων κατοικιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό».