Η φράση «πάμε καλά, αυξανόμαστε» του Αλέξη Τσίπρα ως αντίδραση στην ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου δεν έκρυβε μόνο ικανοποίηση, αλλά και υπονοούμενα: στο παρασκήνιο και δη στους διαδρόμους της Βουλής εξελίσσονται ζυμώσεις που στόχο έχουν τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκ της πλαγίας.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτό συμβαίνει επειδή φοβάται το Μαξίμου διαρροές βουλευτών. Επισήμως η απάντηση είναι αρνητική: «Είμαστε μπετόν 153», λένε και θυμίζουν πως όταν διαφοροποιήθηκαν δις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Βασιλική Κατριβάνου) παρέδωσαν την έδρα τους. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τους ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος μάλιστα, ανεβάζει τελευταία τους τόνους και έχει ανοίξει μέτωπο με τους 53 του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας ότι η ψήφος του σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν είναι δεδομένη. Κατά πληροφορίες, έχει ήδη ρίξει και τα δίχτυα του στη ΝΔ για τις επόμενες εκλογές.

Ετσι, στο Μαξίμου φαίνεται πως ακολουθούν τη ρήση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» για να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα. Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο, θέλουν ενόψει εκλογών –όποτε και αν γίνουν –να πραγματοποιήσουν άνοιγμα προς όλους τους πολιτικούς χώρους και να απομονώσουν έτσι, εάν μπορέσουν, πρωτίστως τη ΝΔ και σε δεύτερη φάση το Κίνημα Αλλαγής. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια Τσίπρα να προσεταιριστεί την Κεντροαριστερά. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν ότι η Μεγαλοοικονόμου είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Κατά τον ίδιο τρόπο διαψεύδουν το ενδεχόμενο ένταξής της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ –όχι, όμως, και στα ψηφοδέλτια, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή. Το παρασκήνιο, εξάλλου, οργιάζει και επιμένει ότι υπήρξαν κάποιες, έστω, προσεγγίσεις. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλους βουλευτές. Στόχος είναι πρωτίστως πρώην και νυν βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, για την οποία στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι βρίσκεται σε μεταβατική φάση αμφιταλάντευσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με αυτή τη λογική, υποψήφιος για να αποτελέσει «μαξιλάρι» της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι, επί παραδείγματι, ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, του οποίου το πολιτικό φλερτ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καρποφόρησε. Αντίστοιχη περίπτωση είναι ο εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος, Γεώργιος Κατσιαντώνης, ο οποίος φέρεται να εκδηλώνει τάσεις φυγής από την Ενωση Κεντρώων, ενώ ο Ιωάννης Σαρίδης είχε πρόσφατα καταθέσει κοινή ερώτηση για τις φοροαπαλλαγές του Αγίου Ορους με τους κυβερνητικούς Πάνο Σκουρολιάκο (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργο Λαζαρίδη (ΑΝΕΛ).

ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ. Τα μάτια των επιτελών Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Κι αν μοιάζει δύσκολο να «κλέψουν» βουλευτή από τη ΔΗΣΥ –σε αντίθεση με «χαμηλόβαθμα» στελέχη της –διαφορετικά είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το Ποτάμι. Ο Σπύρος Δανέλλης, για παράδειγμα, είναι ένα πρόσωπο που χαίρει απολύτου εκτιμήσεως στην Κουμουνδούρου. Αλλωστε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχε διατελέσει βουλευτής του Συνασπισμού, και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ο πολιτικός του λόγος ταιριάζει με τον δικό τους ενώ οι παρεμβάσεις του δείχνουν πως είναι πιο αριστερός και κοινωνιστής σε σχέση με άλλα στελέχη του Ποταμιού. Διότι παλιός γνώριμος και σύντροφος στην Κουμουνδούρου είναι και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος, όμως, συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες της ΔΗΣΥ με την ομάδα των ΜΕΤΑρρυθμιστών που έχει δημιουργήσει. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, στέκεται κριτικά απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «έχει καταφέρει να σπάσει γέφυρες με τις τοποθετήσεις του».