Συνέχεια στην «κόντρα» του Ευ. Βενιζέλου με τον Ευ. Τσακαλώτο δίνει η ερώτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού υπήρξε έντονη σύγκρουση μεταξύ τους με τον κ. Βενιζέλο να αμφισβητεί την κυβερνητική θέση περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, τονίζοντας ότι σηματοδοτείται η είσοδος σε ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και νομοθετηθεί προληπτικά.

Η αντιπαράθεσή τους αφορούσε την έξοδο με μέτρα και εποπτεία χωρίς δάνειο, χωρίς την διασφάλιση μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014, κάτι που αμφισβήτησε πλήρως ο κ. Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κ. Βενιζέλο «αποτυχημένο πολιτικό», με τον τελευταίο να του απαντά ότι είναι «αλαζών και ανεπίγνωστος» και καλώντας τον να «ξεκαβαλικέψει»!

Ο κ. Τσακαλώτος επικαλείται τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017 το οποίο, όπως είπε στην Βουλή, «δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει αποθέματα».

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης αυτής, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε ερώτηση και ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία:

1. Πόσα θα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα ασφάλειας (cash Buffer) που προβλέπεται να σχηματιστούν το 2018 και πώς θα εξελιχθούν αυτά τα επόμενα έτη μέχρι και το 2022;

2. Τα κεφάλαια που θα διατεθούν από τον ESM για την δημιουργία των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας αφορούν μόνο το 2018 ή και τα επόμενα έτη και μέχρι πότε; Τι ποσά, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις προβλέπεται να εκταμιευθούν από τον ESM προς την Ελλάδα;

3. Σε ποιο λογαριασμό και υπό ποιο νομικό καθεστώς θα τηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας;

4. Η κυβέρνηση θεωρεί επαρκή για την ασφαλιστική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (και μέχρι πότε;), τα ταμειακά αυτά διαθέσιμα;

5. Η προβλεπόμενη αντικατάσταση βραχυπρόθεσμου ύψους 7 δισ. ευρώ, σε τι ακριβώς συνίσταται και πώς προβλέπεται να εξελιχθεί το βραχυπρόθεσμο χρέος τα επόμενα έτη μέχρι το 2022;

Ζητεί επιπλέον από τον κ. Τσακαλώτο να καταθέσει όλα τα σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα έγγραφα συμπεριλαμβανομένων της αλληλογραφίας της κυβέρνησης με τον ESM και των σχετικών απόψεων του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδος.