Τι συμβαίνει όταν ένας βασιλιάς τα βάζει με έναν θεό και μάλιστα (όχι τον πρώτο τυχόντα και ενδεχομένως γιαλαντζί, αλλά) τον αποκαλούμενο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, «13ο θεό του Ολύμπου»;

Τότε λοιπόν, για να επικαλεσθώ μια παλιά έκφραση του ΠΡΟΠΟ, θεός – βασιλιάς σημειώσατε ένα!

Την απάντηση έδινε εκ προοιμίου το πλακάτ που κράδαινε χθες τα ξημερώματα ένας νεαρός φίλαθλος των Μπακς στις εξέδρες του BMO Harris Bradley Center και έγραφε ότι «μπορεί ο ΛεΜπρόν να είναι ο βασιλιάς, αλλά ο Γιάννης είναι ο έλληνας θεός»!

Αυτός ο έλληνας θεός, λοιπόν, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά καταλύτης και ξόρκισε τους βασιλικούς δαίμονες, εξού και το σερί 5-0 που έτρεχαν απέναντί του οι Καβαλίερς: όταν… έσφιξαν τα γάλατα και ενώ οι προπέρσινοι πρωταθλητές του ΝΒΑ είχαν επιστρέψει από το -18 και τόσο με τη συναρπαστική παράσταση του Τζέιμς, όσο και με τα δυο κολλητά τρίποντα του Ντουέιν Γουέιντ προηγήθηκαν με 107-105, τότε λοιπόν ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός!

Στα τελευταία εξήντα τέσσερα δευτερόλεπτα ο Γιάννης έγινε Γιάνναρος και έδωσε τον εγκυκλοπαιδικό ορισμό του «clutch player» σε μια αλληλουχία καθοριστικών φάσεων: ένα ριμπάουντ, ένα (α λα «Havlicek stole the ball», όπως ωρυόταν ο Τζόνι Μόουστ στις 15 Απριλίου του 1965) κλέψιμο της μπάλας μέσα από τα χέρια του πεσμένου Λεμπρόν, ένα καλάθι συν μια βολή από το φάουλ και πάπαλα! Το σκορ από 105-107 έγινε 118-113, ο Τζέιμς απάντησε με τρίποντο, αλλά οι Μπακς γράπωσαν τη νίκη (119-116) που έμοιαζε με βάλσαμο έπειτα από τρεις απανωτές ήττες και ανάγκασαν τους Ιππότες να φύγουν με σκυμμένο κεφάλι, μόλις για δεύτερη φορά στα τελευταία είκοσι ματς της τρέχουσας σεζόν!

Ιαχές

Σε αυτή την επική μάχη, στην οποία έδωσε τον τόνο η μυριόστομη ιαχή «MVP, MVP» με την οποία οι θεατές μπιζάρισαν τον Αντετοκούνμπο, επικράτησε ο ΛεΜπρόν, αλλά θριάμβευσε ο Γιάννης! Ο βασιλιάς των Καβαλίερς τελείωσε το ματς με 39 πόντους (8/11 δ., 6/11 τρ., 5/5 β.), 1 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 τάπες, αλλά και 7 λάθη, ενώ ο θεός των Μπακς «έγραψε» 27 πόντους (8/14 δ., 11/12 β.), 14 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη.

Λίγα λεπτά αργότερα ο «Greek Freak» δήλωνε ότι «όλα αυτά τα κάνω για τον συχωρεμένο τον πατέρα μου, για την οικογένειά μου, για την ομάδα μου, για το Μιλγουόκι».