Παρά τις έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας, η Γερουσία της Ρουμανίας ενέκρινε τελικά, χθες, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα. Το νομοσχέδιο που έχει επικριθεί έντονα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και τον πρόεδρο της Ρουμανίας είναι ένα από τα τρία που έχουν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες δικαστικοί. Τα τρία νομοσχέδια περιορίζουν την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και προβλέπουν τη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας, η οποία θα διερευνά εγκλήματα που διαπράττονται από δικαστικούς.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ. Οι προτεινόμενες αλλαγές σημαίνουν πως η Ρουμανία συμπορεύεται με την Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου λαϊκιστές ηγέτες επίσης προσπαθούν να ελέγξουν τη δικαστική εξουσία, αψηφώντας τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κράτος δικαίου. Χθες, οι ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν άλλο ένα νομοσχέδιο, τροποποιώντας τον ορισμό των δραστηριοτήτων των εισαγγελέων, εξαιρώντας τη λέξη «ανεξάρτητος». Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε ανήσυχος, τονίζοντας πως υπάρχουν «προφανείς κίνδυνοι» να επιβάλει η ΕΕ τις ίδιες κυρώσεις στη χώρα του όπως στην Πολωνία. «Εάν κάποιος φαντάζεται ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, πρέπει να είναι από άλλο πλανήτη» ανέφερε. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις –το εύρος τους εξαρτάται από την τελική μορφή του νόμου».

Μπορεί να περάσουν μήνες πριν εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν γνωστοποιήσει πως θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος δύναται επίσης να μην κυρώσει τα νομοσχέδια και να τα στείλει πίσω στο Κοινοβούλιο προκειμένου να επανεξεταστούν. Μέχρι στιγμής οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες αγνοούν όλες τις προειδοποιήσεις και εμμένουν στην πρόθεσή τους να προωθήσουν τους νέους νόμους.