Οι εκκλησίες θα γεμίσουν αυτές τις ημέρες με τους πιστούς που θα παρακολουθήσουν τις λειτουργίες των Χριστουγέννων. Ολες; Οχι. Μπορεί στην Ελλάδα να ανακαινίζονται συνεχώς εκκλησίες και να γεμίζουν οι ράχες με νεόχτιστους ναούς. Αλλά στη Γερμανία οι Εκκλησίες, Καθολική και Ευαγγελική, έχουν ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα. Δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά από τους πιστούς τους. Και επειδή οι πιστοί εγκαταλείπουν τις εκκλησίες, μειώνονται αντίστοιχα και τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους. Οι ναοί αδειάζουν και κλείνουν ή παραχωρούνται για άλλες χρήσεις.
Ο καθολικός ναός του Αγ. Λαυρεντίου κοντά στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας θα μείνει κλειστός αυτά τα Χριστούγεννα.
Οι πιστοί γίνονταν όλο και λιγότεροι, οι λειτουργίες ήταν η εβδομαδιαία συνάντηση λίγων υπερηλίκων. Γι’ αυτό και η Καθολική Μητρόπολη της Κολωνίας αποφάσισε να κλείσει τον ναό του Αγ. Λαυρεντίου. Αλλά δεν θα ερημώσει, απλά θα αποκτήσει άλλη αποστολή. Θα μετατραπεί σε αίθουσα παραδόσεων του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Οι σχετικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μητρόπολη Κολωνίας και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου της πόλης είναι σε προχωρημένο στάδιο. Και ο ναός, που η μοντέρνα εξωτερική του κατασκευή δεν παραπέμπει οπωσδήποτε σε εκκλησία, θα γεμίσει ξανά, αυτή τη φορά με φοιτητές.
Η περίπτωση του Αγ. Λαυρεντίου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αιμορραγίας μελών από την οποία υποφέρουν τις τελευταίες δεκαετίες οι δύο μεγάλες Εκκλησίες, Καθολική και Ευαγγελική. Από την αλλαγή του αιώνα μέχρι σήμερα η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας έκλεισε πάνω από 500 ναούς. Δεν είναι τραγικό, σε σύγκριση με τους 24.000 καθολικούς ναούς που διατηρεί σε ολόκληρη τη Γερμανία. Αλλά είναι ενδεικτικό μιας τάσης που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια.
Ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, όπως εξελίχτηκε ιστορικά στη Γερμανία, οδήγησε στην ιδιαιτερότητα να είναι οι Εκκλησίες αυτοχρηματοδοτούμενες μέσω του εκκλησιαστικού φόρου (Kirchensteuer), με το κράτος σε ρόλο φοροσυλλέκτη.
Εκκλησιαστικό φόρο πλήρωναν παλαιότερα άπαντες, αλλά από το 2004 μόνον οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη μιας εκ των αναγνωρισμένων Εκκλησιών ως ΝΠΔΔ, οι μεγαλύτερες εξ αυτών η Ευαγγελική και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το κράτος αποδίδει στη συνέχεια τον φόρο στις Εκκλησίες.
Ο εκκλησιαστικός φόρος καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του ετήσιου προϋπολογισμού των Εκκλησιών, ο οποίος ανερχόταν το 2015 στα 6 δισ. για την Καθολική Εκκλησία και στα 5,3 δισ. για την Ευαγγελική Εκκλησία.