Με την ανακοίνωση της διεξαγωγής του ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, στις 16-18 Μαρτίου, έληξε η πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε να έχει την πολιτική εποπτεία του διαλόγου και της πορείας προς το Συνέδριο, κατέδειξε τα βασικά σημεία της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αυτόνομης πορείας της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.
Ίσως σημαντικότερα, το Πολιτικό Συμβούλιο, ακολουθώντας την γραμμή Γεννηματά, διαχώρησε την “εθνική συνεννόηση” από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για ευρύτερη συνεννόηση: “Η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες. Τις υπερβαίνει. Θέτει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Συνδυάζει την αναγκαιότητα Πολιτικής Σταθερότητας με την εξίσου επιτακτική ανάγκη για Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Η συμφωνία για επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης ανοίγουν τον δρόμο για μια ευρύτερη συζήτηση και πέρα από την συμμετοχή στην κυβέρνηση, καθώς είναι εμφανής η πρόθεση να υπάρξει σύγκλιση σε βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Βουλή, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, προωθώντας παράλληλα την προοδευτική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο φιλοδοξεί να δομήσει “μια νέα σχέση εμπιστοσύνης” με τους προοδευτικούς πολίτες.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στους κύριους πολιτικούς παίκτες: ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέλαβε την επικοινωνία, το νέο σύμβολο και την επαφή με νέα κοινά, ο Γιώργος Καμίνης το «Σχέδιο Ελλάδα», ο Νίκος Ανδρουλάκης την Διακήρυξη, ο Γιώργος Παπανδρέου τις ευρωπαϊκές σχέσεις της Παράταξης (“Η Ελλάδα στον κόσμο”) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος το καταστατικό. Ο Αντώνης Βγόντζας ανέλαβε την πιστοποίηση των διαδικασιών του Συνεδρίου, ενώ προτάθηκε στον Σπύρο Λυκούδη ο συντονισμός του προσυνεδριακού διαλόγου -κάτι, ωστόσο, που ακόμα συζητείται. Το Πολιτικό Συμβούλιο κατέληξε επίσης σε μια 29μελή γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα έχει επικεφαλής τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Συνολικά οι σύνεδροι θα φτάσουν τους 3000-3500, ενώ τουλάχιστον το 50% θα προέρχεται από άμεση εκλογική διαδικασία, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.