Ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Παρασκευή ότι αρνείται να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνομιλήσει με τους νικητές των εκλογών, το κόμμα των Ciudadanos.

Ο Ραχόι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μία μέρα μετά τις καταλανικές εκλογές, όπου οι αυτονομιστές εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο ενώ από την άλλη, το Λαϊκό Κόμμα του ισπανού πρωθυπουργού γνώρισε σημαντική ήττα.

«Οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Καταλωνία εισέρχεται σε περίοδο διαλόγου. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος θα κάνει προσπάθεια για να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση. «Το πρόσωπο με το οποίο πρέπει να συνομιλήσω είναι αυτό που κέρδισε τις εκλογές, είναι η κα. Ινές Αριμάδας, η επικεφαλής της λίστας των Ciudadanos», είπε.

Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλωνίας, πρόσθεσε ο Ραχόι και προειδοποίησεότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος. Απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών μετά τη νίκη των καταλανών αυτονομιστών στις τοπικές εκλογές.

Ο ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε πως ήλπιζε ότι οι ενωτικές πολιτικές δυνάμεις θα σχημάτιζαν κυβέρνηση στην Καταλωνία, μετά την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την επιβολή ελέγχου της Μαδρίτης στην αυτόνομη ισπανική κοινότητα τον Οκτώβριο.

«Ανοιχτός σε συνομιλίες» δηλώνει ο Πουτζντεμόν

Ο πρώην ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, είχε δηλώσει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, εκτός του ισπανικού εδάφους για συνομιλίες.

«Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ραχόι στις Βρυξέλλες ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν θα είναι η Ισπανία», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία από τη βελγική πρωτεύουσα οΚάρλες Πουτζντεμόν.

Επίσης δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, κατηγορείται στην Ισπανία για στάση και αποσχιστική δράση και εάν επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος κινδυνεύει να συλληφθεί.

Σημαντικό πλήγμα στην ισπανική κυβέρνηση

Οι Καταλανοί αυτονομιστές αναζητούν τον τρόπο για να επανέλθουν στην εξουσία στην Καταλωνία, αφού εξασφάλισαν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στην ισπανική κυβέρνηση η οποία τους καθαίρεσε μετά την απόπειρα απόσχισης.

Η εκλογική νίκη του κόμματος των Ciudadanos θα περιορίσει το περιθώριο των κινήσεων των αυτονομιστικών δυνάμεων, ακόμη και αν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους ηγέτες τους να βρίσκονται είτε προφυλακισμένοι είτε αυτοεξόριστοι. Και για να φθάσουν μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

«Το ισπανικό κράτος ηττήθηκε», δήλωσε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες, μετά την δημοσίευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Πουτζντεμόν κέρδισε το στοίχημα της ανασύστασης της αυτονομιστικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με τον ίδιο να έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αποσχιστική δράση και στάση, ενώ ο καθαιρεθείς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας παραμένει προφυλακισμένος.