Πεδία συνεννόησης στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και της Συρίας, θα επιχειρήσει να βρει, την Παρασκευή, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Τζόνσον είναι πρώτος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στη Μόσχα εδώ και πέντε χρόνια, χαρακτηριστικό των κακών διμερών σχέσεων οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά τον φόνο του πρώην πράκτορα της Ρωσίας Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006 στο Λονδίνο και πιο πρόσφατα εξαιτίας των κρίσεων στην Ουκρανία και της Συρία.
«Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας είναι σε πολύ κακό επίπεδο και όχι από δική μας πρωτοβουλία», σχολίασε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζόνσον.
Ο ρώσος υπουργός επέκρινε τον Βρετανό ομόλογό του και άλλους δυτικούς συναδέλφους του ότι «έχετε τις δικές σας απόψεις για τους λόγους» των κακών διμερών σχέσεων και «προτιμάτε να τους αναφέρετε δημοσίως. Θα προτιμούσαμε να συζητάμε τις κοινές μας ανησυχίες πρόσωπο με πρόσωπο».
«Υπάρχουν βαθιές διαφωνίες στις απόψεις μας, αλλά μοιραζόμαστε μια κοινή ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε εποικοδομητικά», απάντησε ο Τζόνσον.
Ο βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα δεν ήταν απλά» με τη Ρωσία, ενώ δήλωσε πρόθυμος να έχει «έναν ειλικρινή διάλογο» για την Ουκρανία και «για τα όσα συμβαίνουν στο Διαδίκτυο».
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια θετική συνεργασία σε προβλήματα στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως το Ιράν, η ανάγκη να εμποδιστεί η Βόρεια Κορέα από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και το μέλλον της Συρίας», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Το Λονδίνο είχε επισημάνει ήδη από χθες ότι ο Βρετανός υπουργός θα μεταφέρει στη Μόσχα το μήνυμα ότι «η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι “σα να μην έχει συμβεί” τίποτε» και θα της διαβιβάσει ότι «πρέπει να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες», σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.
Οι δύο χώρες έχουν αντίθετες απόψεις κυρίως στα θέματα της Ουκρανίας, όπου το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, και τη Συρία, όπου η Ρωσία στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μια προηγούμενη επίσκεψη του Τζόνσον στη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας «της συνεχιζόμενης υπεράσπισης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ» στη Συρία, κυρίως μετά την επίθεση με χημικά όπλα στη Χαν Σεϊχούν, την οποία οι Δυτικοί αποδίδουν στη Δαμασκό.
Τον Νοέμβριο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταγγείλει τις «εχθρικές» ενέργειες της Ρωσίας, επικαλούμενη την ουκρανική κρίση και τις εκστρατείες «κυβερνοεπιθέσεων» και «παρεμβάσεων» στη διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.
Μια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων ερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισε η φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις ψηφοφορίες για το Brexit και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.