Κόκκινο χτύπησε η ρύπανση από τα τζάκια στην Αθήνα το βράδυ των Χριστουγέννων! Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Νίκο Μιχαλόπουλο, «οι ωριαίες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν μετά τις 11 το βράδυ των Χριστουγέννων στο σταθμό μέτρησης του Θησείου τα 230 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα».
Το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη συνεχίστηκε και χθες εξαιτίας κυρίως της ανεξέλεγκτης χρήσης των τζακιών που σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) καταγράφηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων (24 ωρη μέτρηση) στο Μαρούσι (114 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), στο Περιστέρι (113), στον Πειραιά (93), στην Αριστοτέλους (89) και στα Λιόσια (71).
Σημειώνεται ότι το θεσπιζόμενο όριο για τα ΡΜ 10 είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο αυτό δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 φορές το χρόνο. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνουν προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να αποφεύγεται η χρήση τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων – βιομάζας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος.Στο νέφος με την αιθαλομίχλη –ακόμη κι αν έχει μικρή ή μεσαία έκταση –αυτό που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο είναι τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (ΡΜ 2,5) που είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή οι επίσημες μετρήσεις (από τους σταθμούς μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος) αφορούν τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (ΡΜ 10).
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, έχει αποδειχθεί, τόσο από τις μετρήσεις που έγιναν προχθές το βράδυ στο σταθμό μέτρησης του Αστεροσκοπείου στο Θησείο αλλά και από τις προηγούμενες χρονιές πως όταν έχουμε αιθαλομίχλη, τότε, μέσα στα ΡΜ 10 περιέχονται –ιδίως κατά τις βραδινές ώρες –κατά 90% τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ή ακόμη μικρότερα (ΡΜ 1).
Και όπως εξηγεί, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, η σύσταση της αιθαλομίχλης που σκέπασε το βράδυ των Χριστουγέννων την Αθήνα ήταν κατά κύριο λόγο οργανικοί ρύποι και κάπνα, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι προκλήθηκε από τη μεγάλη χρήση των τζακιών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία.«Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα», επισημαίνει ο πνευμονολόγος – διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπεχράκης. Οπως εξηγεί «τα πιο επικίνδυνα είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία διεισδύουν και πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος».
230μικρογραμμάριαμετά τις 11το βράδυτων Χριστουγέννων
93μικρογραμμάρια στον Πειραιά
Σύμφωνα με τους σταθμούς μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος (24ωρη μέτρηση)
Το όριο αυτό δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 φορές τον χρόνο)