Η Σάττι της «Μάντισσας» και του «Ερωτό-κριτου»

«Περπατούσα προχθές στην Ομόνοια κι ακούω κάποιον να τραγουδάει “θα σπάσω κούπες, αμάν, αμάν”. Γυρνάω και βλέπω τον κύριο Mirza να μου χαμογελάει. “Είμαι από το Πακιστάν και σ’ ακούω κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ”. Και μετά γίναμε πολλοί… Για κάτι τέτοια ΜοΝο ζω!!!» έγραψε ως λεζάντα στη φωτογραφία που ανέβασε στο Ιnstagram πριν από καιρό. Η λεζάντα αρκούσε για να προκαλέσει τα πάθη της κοινότητας των social media. Ενταση, διαφωνίες, καβγάδες αλλά και υπέρμετρος θαυμασμός εκφράστηκε όταν η Μαρίνα Σάττι κατάφερε με τη «Μάντισσα» να σπάσει τα κοντέρ στο ΥouΤube. Η νεαρή τραγουδοποιός φαίνεται να τα παρακολουθεί με ψυχραιμία, να παίρνει αποστάσεις και να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της μόνο στη δουλειά της, όπως απέδειξε και η απήχηση του «Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή, στον οποίο συμμετείχε με τον Θοδωρή Βουτσικάκη. Η καλλιτεχνική της αξία αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους της με χιλιόμετρα στο χώρο του τραγουδιού: Παύλος Παυλίδης, Γιώργος Νταλάρας, Στάθης Δρογώσης συνεργάστηκαν μαζί της αναγνωρίζοντας ότι αυτό που έχει να δώσει είναι κάτι περισσότερο από όσα φωτίζει ο αδηφάγος κόσμος των media…

Ο Κέιβ που αγαπάμε

Δεν ήταν η παρθενική του εμφάνιση μπροστά στο αθηναϊκό κοινό αλλά όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία του στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, τον περασμένο Νοέμβριο, μιλούν για την καλύτερη εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους του «ελληνοποιημένου» πλέον καλλιτέχνη. Με τη βραχνή φωνή, την αεικίνητη φιγούρα και το πάθος του, ο Νικ Κέιβ θύμισε ποιες είναι οι ιδανικές προδιαγραφές για έναν «ταγμένο» δημιουργό απέναντι στην τέχνη του: πίστη, συνέπεια και ευγένεια. Από τις 10 παρά τέταρτο που ανέβηκε στη σκηνή μέχρι τις 12.30 που κατέβηκε από αυτήν, ταξίδεψε τους περίπου 9.000 θεατές στο συναρπαστικό σύμπαν του με τραγούδια όπως τα «Antrocene», «Jesus Alone» και το εξαίρετο «Magneto» από το τελευταίο άλμπουμ του «Skeleton Tree», τα προγενέστερα όπως το «Push the sky away», αλλά και κάποιες πειραγμένες εκτελέσεις όπως το «Tupelo»».

Με ενδιάμεσο σταθμό την έκδοση στα ελληνικά τού κόμικ «Nick Cave, Mercy on me» του Ράιχαρντ Κλάιστ (από το Ηλίβατον και το Οξύ, σε μετάφραση Γιώργου-Ικαρου Μπαμπασάκη), το επόμενο ραντεβού με τον Σκοτεινό Πρίγκιπα της Ροκ δίνεται στην Πλατεία Νερού, στο Ejekt Festival, στις 23 του ερχόμενου Ιουνίου.