Το ωραίο με τις εποχές του χρόνου είναι πως αλλάζουν πάνω που τις έχουμε βαρεθεί. Κι όσο ευχάριστη κι αν είναι η καλοκαιρία, ας μην την έχουμε δεδομένη. Να τος λοιπόν κι ο χειμώνας. Με τα κρύα του, τις βροχές, τους αέρηδες και σιγά σιγά και με τα χιόνια του. Οι δρομείς δεν πτοούμαστε φυσικά! Ειδικά στη χώρα μας, με αυτήν την ευλογημένη ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου, οι προπονήσεις στο κρύο μπορούν να γίνουν πολύ απολαυστικές. Αρκεί να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις:
Ντύσου κατάλληλα
Οσο ζεστό κι αν είναι το χοντρό σου μπουφάν άφησέ το στην κρεμάστρα! Η ιδέα είναι, μόλις βγεις από το σπίτι, να κρυώνεις τόσο όσο να μην τουρτουρίζεις και μετά από 10′ άσκησης να αρχίσεις να ζεσταίνεσαι. Διάλεξε ρούχα άνετα κι όχι ογκώδη. Φτιαγμένα από υλικά που αναπνέουν, μη υδρόφιλα, ώστε να μη συγκρατούν τον ιδρώτα. Επομένως απόρριψε τα βαμβακερά αν δεν θέλεις να καταλήξεις άρρωστος. Ιδανικά επένδυσε σε τεχνικά ρούχα σχεδιασμένα για κρύο. Συνήθως είναι λεπτά, ελαφρά και ενδείκνυνται και για ντύσιμο – κρεμμύδι που επίσης είναι θεμιτό: η θερμότητα συγκρατείται ανάμεσα στα διάφορα στρώματα κι επιπλέον μπορείς να βγάζεις κάποια ρούχα μόλις νιώσεις την ανάγκη. Προνόησε να έχεις μαζί σου ένα αδιάβροχο ή αντιανεμικό πανωφόρι αν υπάρχει η πιθανότητα βροχής ήαέρα.
Σε γενικές γραμμές, και σύμφωνα με τους ειδικούς του αμερικανικού περιοδικού «Active», μπορείς να τρέχεις με σορτς και κοντομάνικο όταν το θερμόμετρο ξεπερνά τους 12oC. Οσο η θερμοκρασία πέφτει, μάλλον θα νιώθεις πιο άνετα με μακρυμάνικες μπλούζες και κολάν. Κι αν αποφασίσεις να τρέξεις σε θερμοκρασίες υπό το 0 –ναι, για εσάς που μας διαβάζετε στο… Διδυμότειχο λέμε -, τότε πιθανότατα να χρειαστείς ισοθερμικά ρούχα (που κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος) ή περισσότερες στρώσεις ρούχων. Επιπλέον, σε ακραίες θερμοκρασίες μπορείς να προφυλάξεις σημεία του σώματος: μύτη, αφτιά, δάχτυλα κ.λπ. αλείφοντάς τα γενναιόδωρα με βαζελίνη ή bodyglide. Φυσικά, κάθε δρομέας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το κρύο, οπότε δοκίμασε τι σου ταιριάζει καλύτερα.
Ολοκλήρωσε το δρομικό χειμωνιάτικο ντύσιμό σου με κάποια σημαντικά αξεσουάρ: δρομικά γάντια, μπαντανά, δρομικό σκουφάκι ή πολυμορφικό μπαφ (που μπορεί να γίνει φουλάρι ή μπαντανά ή σκουφί κατά βούληση). Αυτά τα είδη, όχι μόνο κρατούν ζεστά τα πολύ εκτεθειμένα μέρη του σώματος αλλά επιπλέον ανεβάζουν τον στυλιστικό πήχη της δρομικής εμφάνισης
Προσαρμόσου στα δεδομένα
Η προσαρμογή του σώματός σου στις χειμερινές συνθήκες θέλει κάποιο χρόνο. Θα διαπιστώσεις πως χρειάζεται –καλύτερα, επιβάλλεται –περισσότερη ώρα ζέσταμα απ’ ό,τι συνήθως. Επίσης, στα πρώτα τρεξίματα στο κρύο ίσως νιώσεις μια δυσάρεστη αίσθηση «καψίματος» στους πνεύμονες. Ο παγωμένος αέρας που εισέρχεται στα πνευμόνια είναι η αιτία. Μην αποθαρρυνθείς. Χρειάζονται μερικές προπονήσεις μέχρι τα πνευμόνια σου να συνηθίσουν και να μη… διαμαρτύρονται. Προετοιμάσου να αντιμετωπίσεις αντίξοες συνθήκες. Αν βρέχει, το τερέν θα είναι γλιστερό, οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αν φυσάει, προσπάθησε να κάνεις τη μισή διαδρομή αντίθετα στον άνεμο ώστε επιστρέφοντας ιδρωμένος, να μην τρως τον παγωμένο αέρα κατάμουτρα. Παρ’ όλο που οι ειδικοί λένε πως όταν κάνει κρύο τρέχεις γρηγορότερα, οι χειμωνιάτικες προπονήσεις ενισχύουν περισσότερο την αντοχή (σωματική και ψυχική) παρά την ταχύτητα. Προσάρμοσε λοιπόν αναλόγως το δρομικό σου πρόγραμμα. Και μην ξεχνάς: κάνει κρύο – καιρός για δύο (τρεις, τέσσερις…) Κανόνισε να τρέχεις με παρέα, όχι μόνο επειδή είναι πιο ευχάριστο αλλά κι επειδή σίγουρα θα βγαίνεις ευκολότερα από το ζεστό σου σπιτάκι (κρεβατάκι, καναπεδάκι) όταν εκεί έξω κάποιος σε περιμένει!
Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι
Ισως το τελευταίο πράγμα που θέλεις τρέχοντας χειμωνιάτικα είναι να πιεις κρύο νερό. Μην το αμελήσεις όμως. Η αφυδάτωση και οι κράμπες δεν λογαριάζουν εποχές του χρόνου. Και είναι πολλοί οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα αφυδάτωσης και τον χειμώνα: ο παγωμένος, ξηρός αέρας που μας αναγκάζει να αποβάλλουμε υγρά με τη μορφή χνώτου όταν αναπνέουμε καθώς και η μειωμένη αίσθηση δίψας σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάγκη για ούρηση που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Προγραμμάτισε λοιπόν να πίνεις κάτι, κάθε 10′ -15′ ακόμη κι αν δεν νιώθεις την ανάγκη. Εκτός από νερό μπορείς να πιεις ισοτονικό ποτό ή και κάποιο αφέψημα (τσάι, βότανα κ.λπ. με λίγο μέλι) που θα σε καλύψουν και σε ηλεκτρολύτες. Ιδανικά πάρε τα μαζί σου ζεστά ώστε να σου είναι ακόμη πιο ευχάριστα.
Βγες έξω λοιπόν. Στο κάτω κάτω, όλοι μπορούν να τρέξουν σε ιδανικές συνθήκες. Οταν τα πράγματα ζορίζουν, είναι που ξεπερνιούνται όρια και χτίζονται (δρομικές) συνειδήσεις Κι αξίζει να ξέρεις πως –ναι –είσαι «δρομέας παντός καιρού».