ΔΕΝ θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά από το 2017 σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Οτι ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής συνιστά, μπορείς να πεις, ρουτίνα. Δεν ήταν ένα εύκολο πρωτάθλημα ωστόσο. Πέρα από τους αντιπάλους στο χορτάρι είχε να αντιμετωπίσει και την προέλευσης Χαράλαμπου Σταύρου Κοντονή (φωτογραφία) Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ. Ενα πρωτάθλημα που πήγανε να του το πάρουνε στα χαρτιά με τις περίφημες «καταγγελίες Πλατανιά». Ο Ολυμπιακός, όλη τη χρονιά, δέχεται έναν τεράστιο πόλεμο σε όλα τα επίπεδα. Και αντέχει. Οτι τελειώνοντας ο πρώτος γύρος (σε συνδυασμό με τις δικές του λάθος επιλογές) βρίσκεται στη πρώτη θέση συνιστά ένα μικρό θαύμα. Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ στον τελικό της ντροπής (6 Μαΐου) στον Βόλο. Του οποίου η μελέτη – επίβλεψη είχε ανατεθεί από την ΕΠΟ στον Αχιλλέα Μπέο. Τιμής ένεκεν, ίσως, σαν κοινός φίλος των Μελισσανίδη – Σαββίδη. Εχει λεχθεί ότι το Κύπελλο είναι ο τίτλος της παρηγοριάς. Δεν είναι έτσι. Σιγά-σιγά φτάνεις στην κορυφή και για τον ΠΑΟΚ, που είχε να πανηγυρίσει τίτλο 14 χρόνια, ήταν το πρώτο βήμα.

Η αποχώρηση Αλαφούζου

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Και οι τρεις πρωταγωνιστές του Τελικού βγήκαν γρήγορα από το κάδρο. Ο Ιλια Ιβιτς δεν συνέχισε στον πάγκο. Ο Πέδρο Ενρίκε, που πέτυχε το νικητήριο γκολ (οφσάιντ) έφυγε δανεικός για την Καραμπάχ. Ο βοηθός Καλφόγλου, τον οποίο ο Δ. Μελισσανίδης χαρακτήρισε «αλήτη» και «στημένο», αποχώρησε από τη διαιτησία. Το γεγονός της χρονιάς, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το κραχ στον Παναθηναϊκό. Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Αλαφούζος με δήλωσή του, που μεταδίδεται στον Σκάι, κάνει γνωστό ότι εγκαταλείπει τον Παναθηναϊκό. Στον οποίο έχει βάλει 42 εκατ. και αναλαμβάνει μελλοντικές υποχρεώσεις 20 εκατομμυρίων. Γεγονός που προκαλεί γενικότερες αναταράξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το στοίχημα αν και μέχρι πότε θα αντέξει ο Παναθηναϊκός παραμένει ανοιχτό. Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα ευτράπελα. Να μην ασχολείται ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ και να εμφανίζονται ότι τρέχουν για τον σώσουν ο Πρωθυπουργός της χώρας και ο επί του Αθλητισμού υπουργός. Για τον Ηρακλή, δηλαδή, που χρεοκόπησε και έπεσε στην Γ’ Εθνική, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν;

Η συνταγή του 3-5-2

ΓΙΑ την ΑΕΚ η σημαντική ημερομηνία για το 2017 είναι η 7η Δεκεμβρίου. Οταν στο ματς με την Αούστρια έφυγε με το 0-0, από το Φραντς Χορ και την πρόκριση στις 32 του Γιουρόπα. Δεν ήταν κάτι εύκολο. Η ΑΕΚ είχε φτάσει να κατρακυλήσει στην 208η θέση της βαθμολογίας, της UEFA. Εμεινε αήττητη στα προκριματικά με την Μπριζ, καθώς και στα παιχνίδια του Ομίλου, φτάνοντας στην 145η θέση αφήνοντας πίσω τον Παναθηναϊκό στην 167η. Με τον Ολυμπιακό να πέφτει στον Ομιλο του θανάτου (Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Σπόρτινγκ) και τον ΠΑΟΚ να τρώει την κατραπακιά από την Εστερσουντ, είναι η μοναδική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη. Ο Χιμένεθ (φωτογραφία) με τη συνταγή του 3-5-2 βρήκε τον τρόπο να καλύψει τις αδυναμίες του ρόστερ και να ξαναδώσει στην ΑΕΚ την ευρωπαϊκή της ταυτότητα.

Η επιστροφή

του Θωμά

ΣΤΑ γεγονότα της χρονιάς και οι εκλογές (18/8) των έξι εκατομμυρίων ευρώ (κατά τον Βίκτωρα Μητρόπουλο) στην ΕΠΟ. Νίκη της περιβόητης Συμμαχίας υπό την αμέριστη συμπαράσταση του Χαράλαμπου Σταύρου Κοντονή και τη χείρα βοηθείας του Θωμά Μητρόπουλου (φωτογραφία). Η εθνική ομάδα βελτιώθηκε, αλλά δεν τα κατάφερε στα μπαράζ με την Κροατία. Μετά το Γιούρο του 2016, θα είναι απούσα κι από το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Αν μιλάμε για αποτυχίες, το Οσκαρ απονέμεται στον Αρη, που κατάφερε να τερματίσει τρίτος στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Αυτή τη σεζόν πάει κάντερ, αλλά το να καταφέρει να μείνει δύο σεζόν στην Γ’ Εθνική και δύο στη Β’ συνιστά κατόρθωμα. Στις «απώλειες» του 2017. Ο Μάρκους Μπεργκ, ο καλύτερος φορ του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια. Με 22 γκολ τη σεζόν 2016-17, όταν ο Παναθηναϊκός στο πρώτο γύρο φέτος έχει βάλει τα μισά. Το να βρίσκεται ο Παναθηναϊκός στην 6η θέση της βαθμολογίας συνιστούσε πρόβλημα. Το να είναι, φεύγοντας το 2017, έκτος από το τέλος, μαζί με τη Λαμία, θεωρείται νορμάλ.

Εσπασε το ρεκόρ

ΣΤΑ πρόσωπα του 2017 συγκαταλέγεται ο Παναγιώτης Ρέτσος. Στα 19 του χρόνια και με μία μόλις σεζόν στον Ολυμπιακό (18 συμμετοχές το 2016/17) σπάει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής έλληνα ποδοσφαιριστή. Με τα 22 εκατομμύρια που δίνει η Μπάγερ Λεβερκούζεν (30/8) αφήνει πίσω τα 15 της Φούλαμ για τον Μήτρογλου.