Η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για μια από τις πιο δυναμικές οργανώσεις της νέας γενιάς τρομοκρατικής δράσης με πλούσιο βιογραφικό σε εντυπωσιακά τρομοκρατικά πλήγματα. Ο τρόπος δράσης, τα κοινά σημεία, η ψυχραιμία με την οποία κινήθηκε η ομάδα κρούσης, σε μια υψηλού ρίσκου επίθεση σε φρουρούμενο στόχο, όπως είναι το Εφετείο, καταδεικνύουν εμπειρία σε παρόμοιου βεληνεκούς τρομοκρατικές επιθέσεις.

Και, το κυριότερο, η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ήδη δώσει δείγματα ότι διαθέτει εντυπωσιακό οπλοστάσιο με άφθονο βαρύ οπλισμό.Ως διάδοχο σχήμα οργανώσεων που υπέστησαν πλήγματα από αστυνομικές επιχειρήσεις έχει προχωρήσει σε όλο σχεδόν το φάσμα των επιθέσεων, από βομβιστικές επιθέσεις και ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Ισραήλ και στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία. Στο οπλοστάσιο της διαθέτει ρουκετοβόλο RPG, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει στην επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.

Καθαρό όπλο. Σημείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι στην επίθεση στο Εφετείο, η ομάδα κρούσης χρησιμοποίησε για να εξουδετερώσει τον αστυνομικό – φρουρό ένα «καθαρό» Καλάσνικοφ, δηλαδή καινούργιο όπλο που δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες. Μία από τις παραμέτρους που εξετάζουν οι Αρχές είναι ότι η οργάνωση μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις φρόντισε να ξεφορτωθεί τον παλιό οπλισμό της και κυρίως τα όπλα – σφραγίδες. Ωστόσο ο έντονος προβληματισμός παραμένει ως προς την ευκολία με την οποία οι οργανώσεις ανανεώνουν τον οπλισμό τους και εφοδιάζονται συνεχώς με κάθε τύπου όπλα. Αλλο χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη βομβιστική επίθεση η ομάδα κρούσης κατευθύνθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου και πυρπόλησε το κλεμμένο βαν, όπως είχε γίνει και μετά την αποτυχημένη ενέργεια στο υπουργείο Εργασίας. Δρομολόγια που οδηγούν σε γνώριμες περιοχές, όπου δεν αποκλείεται να υπάρχουν κρησφύγετα – ορμητήρια.