Με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου γύρου της Σούπερ Λίγκας, το πρωτόγνωρο δεν είναι τόσο ότι οι τρεις από τους τέσσερις «μεγάλους» (συν τον –όνομα και πράγμα –Ατρόμητο) βρίσκονται στη ζώνη του ονείρου, αλλά ότι ο τέταρτος του κλαμπ Παναθηναϊκός δεν ζητάει φέτος μεγαλεία από τον Αγιο των Χριστουγέννων, αλλά μονάχα το δικαίωμα στην επιβίωση! Οι καιροί λοιπόν αλλάζουν, η Ιστορία όμως γράφεται από τους νικητές. Ποιος θα αντέξει τις ατυχίες (βλέπε τραυματισμοί) και την πίεση όσο το πρωτάθλημα θα προχωράει; Αυτό μένει να το απολαύσουμε. Για την ώρα, ας ανοίξουμε στα… κρυφά τα γράμματά τους για να διαβάσουμε επιθυμίες και ελπίδες.

Το «τρίτο στοιχείο»

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο Ιανουάριος στον Ολυμπιακό. Από τη μια ο Τάκης Λεμονής θέλει ένα ρόστερ ευέλικτο, από την άλλη οι αρκετές αποχωρήσεις (Καπίνο, Ζντιέλαρ, Μπεν, Μίλιτς, Καρσελά και προσεχώς Εμενίκε) έχουν ανοίξει… υποχρεώσεις και μπόλικη συζήτηση γύρω από τη σύνθεση του δεύτερου γύρου. Οι Ερυθρόλευκοι βεβαίως έχουν πλέον μοιράσει τους ρόλους στην ομάδα, σε σημείο που να αναζητούν ως επί το πλείστον… προσωπικό ασφαλείας. Εμπειρους ρολίστες.

Αναπληρωματικό τερματοφύλακα, δεύτερο αριστερό μπακ, έξτρα αμυντικό χαφ πίσω από τον Ρομαό, μια τρίτη επιλογή στους φορ. Για την πρώτη γραμμή; Μόνο ένας καλύτερος εξτρέμ από τους υπάρχοντες. Ενας αντικαταστάτης του Καρσελά με τη λογική ότι ο Βέλγος ήρθε ως «κάνω τη διαφορά», ασχέτως αν δεν το έδειξε ποτέ. Ενας καλός δημιουργός και σκόρερ που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ταχύτητα της επίθεσης. Αν λοιπόν ο Αγιος Βασίλης μπορεί να βοηθήσει; Τότε σίγουρα ένας εξτρέμ. Το «τρίτο στοιχείο» πλάι σε Μάριν και Πάρντο.

Υγεία πάνω απ’ όλα

Η χρονιά που φεύγει βρίσκει την ΑΕΚ μέσα σε όλους τους στόχους της, με το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ να έχει καταγράψει μάλιστα και κάποιες αγωνιστικές υπερβάσεις. Οπως η πρόκριση στους 32 του Εuropa League.

Η Eνωση δείχνει ότι βρίσκεται στα μέσα μιας σεζόν που μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο, ωστόσο για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, όπως επιθυμεί, θα χρειαστεί μεταξύ άλλων και τύχη.

Η γκίνια των τραυματισμών χτύπησε για τα καλά την πόρτα της ΑΕΚ φέτος, καθώς δύο βασικά στελέχη της, ο αρχηγός της Πέτρος Μάνταλος και ο υπαρχηγός Γιάκομπ Γιόχανσον, τέθηκαν εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν. Εχοντας υποστεί και οι δύο ρήξη χιαστών.

Το να συμβεί ο παραπάνω πολύ σοβαρός τραυματισμός δύο φορές σε μια ομάδα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αναμφίβολα δεν είναι σύνηθες. Ωστόσο η ΑΕΚ καλείται να παλέψει για να ξεπεράσει αυτές τις δύο πολύ σημαντικές απουσίες, με την ελπίδα το κακό να σταματήσει εκεί. Χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος της σεζόν αντίστοιχο πρόβλημα. Κάτι που μάλλον αποτελεί και τη βασική ευχή όλων στα Σπάτα για το 2018.

Τον σάκο γεμάτο

Ο τίτλος του πρωταθλητή σε συσκευασία δώρου δεν διανέμεται από τον Αϊ-Βασίλη. Οπότε το γράμμα του ΠΑΟΚ με διεύθυνση Ροβανιέμι θα μπορούσε να ζητάει τα κατάλληλα «εργαλεία» για να φτάσει στην κορυφή ύστερα από 33 χρόνια.

Θα ήθελε να περάσουν από την… καμινάδα της Τούμπας τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές. Αν έπρεπε πάντως να διαλέξει έναν, δεν θα δυσκολευόταν να αποφασίσει όπως τα παιδιά που ενίοτε χάνονται μπροστά στις αμέτρητες επιλογές παιχνιδιών.

Θα ζητούσε αριστερό μπακ (έναν νέο… Λίνο ει δυνατόν) για να απελευθερώσει και τον Αντελίνο Βιεϊρίνια που κλήθηκε να καλύψει το κενό μετά την περιθωριοποίηση του Μαρίν Λέοβατς και την αποτυχημένη μεταγραφή του Ντόριαν Λεβέκ.

Δεν θα ξεμπέρδευε όμως τόσα εύκολα ο Αϊ-Βασίλης. Θα έπρεπε να αναζητήσει στο εργαστήρι του και στόπερ (αντί του Σαπράνο). Αν χωρούσε δε στον σάκο του και ένας επιθετικός για να πλαισιώσει Πρίγιοβιτς και Κουλούρη, ο ΠΑΟΚ θα ήταν εν πολλοίς καλυμμένος. Αντε, να ζητούσε και ένα καθαρό 6άρι, έναν πιο aggressive παίκτη από αυτούς που διαθέτει στο κέντρο.

Ουράνιο τόξο

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει από το 2018 ο Παναθηναϊκός; Υγεία! Φυσικά, πρώτα απ’ όλα με την κυριολεκτική έννοια του όρου και στη συνέχεια αγωνιστική, διοικητική και κυρίως οικονομική. Βέβαια τα τρία τελευταία είναι αλληλένδετα. Η σταθερή διοίκηση μπορεί να φέρει οικονομική υγεία και τα δύο αυτά μαζί την αγωνιστική προκοπή.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένα δυνατό brand name, όχι μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά γενικότερα στον αθλητισμό. Η εμπορική αξία του είναι μεγάλη και οι προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις μπορούν να φέρουν τους κατάλληλους ανθρώπους, που θα τον βγάλουν από την κρίση.

Οι Πράσινοι εύχονται χωρίς αμφιβολία να κλείσουν το συντομότερο το κεφάλαιο «προσφυγές» και να αναπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κενά όσων ποδοσφαιριστών θα αποχωρήσουν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τα νέα παιδιά.

Οι πρώτοι μήνες του 2018 μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά η «ανάπτυξη», όταν αναζητείται σωστά, μπορεί να έρθει. Πάντα μετά την καταιγίδα εμφανίζεται το ουράνιο τόξο.