«Να τον ακολουθείς πάντα σε όλο τον αγωνιστικό χώρο». Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε σκύψει προς τη δεξιά πλευρά του Ματέο Κόβασιτς και του έδινε τις τελευταίες οδηγίες για το πώς θα εξουδετερώσει τον Λιονέλ Μέσι, στο κλάσικο νούμερο 237. Μια απόφαση του Ζιζού που ίσως την πληρώσει με την απόλυσή του τις επόμενες εβδομάδες μετά την εμφατική νίκη με 0-3 της Μπαρτσελόνα και το νέο σόου του Αργεντινού.

Από τον Ζιζού είχε ξεφύγει μια ιστορική λεπτομέρεια κατά την προετοιμασία των Μερένχες για το κλάσικο. Ο εφιάλτης της Ρεάλ Μαδρίτης έχει ονοματεπώνυμο: Λιονέλ Μέσι.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης τις δύο τελευταίες σεζόν αποτελεί το αγαπημένο παιχνίδι του μικρόσωμου Αργεντινού όταν την αντιμετωπίζει στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Μέσι… walker

Στην ανάλυση του el periodico, ο Λιονέλ Μέσι περπατούσε στο 83,10% των 8,03 χιλιομέτρων που κάλυψε στο κλάσικο –ήτοι σε 6,67 χιλιόμετρα. Εκανε τζόγκινγκ στο 10,80 % (867 μέτρα), έτρεξε μόλις στο 4,95% (397 μέτρα) και σπριντ επιχείρησε στο 1,15% (92,3 μέτρα) πιάνοντας ταχύτητα 33,59 χλμ./ώρα, τη μεγαλύτερη απ’ όλους τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο.

Τοποθετώντας τον Κόβασιτς πάνω στον Μέσι και αφήνοντας στον πάγκο τον Ισκο, ο Ζιντάν επιχείρησε να αντιγράψει τη μέθοδο του Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος ανέθετε την ίδια αποστολή στον Πέπε.

Παρ’ όλα αυτά ο Μέσι έκανε έξι ντρίμπλες έναντι δύο όλων των παικτών της Ρεάλ (από μία Κόβασιτς και Μόντριτς), πέτυχε ένα γκολ με πέναλτι και σερβίρισε ένα ακόμα στις καθυστερήσεις στον Αλέις Βιδάλ, φορώντας μάλιστα μόνο το αριστερό παπούτσι καθώς το δεξί το έχασε σε μία κόντρα με τον Μαρσέλο.

Αγαπάει Μαδρίτη

Είναι αξιοσημείωτο πως ο Αργεντινός έχει νικήσει περισσότερες φορές σε κλάσικο στο Σαντιάγο Μπερναμπέου απ’ ό,τι στο Καμπ Νου.

Η σαββατιάτικη ήταν η δέκατη νίκη του σε 19 αναμετρήσεις στην έδρα των Μερένχες, γεγονός που τον καθιστά τον παίκτη με τις περισσότερες νίκες στο συγκεκριμένο στάδιο. Πάνω απ’ όλα όμως έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε κλάσικο στη Μαδρίτη απ’ ό,τι στη Βαρκελώνη. Από τα συνολικά 25 τέρματα, τα 15 τα έχει πανηγυρίσει στην ισπανική πρωτεύουσα.

Εναντίον της Βασίλισσας έχει σκοράρει με τα περισσότερα πέναλτι έναντι οποιασδήποτε άλλης ομάδας, φτάνοντας τα έξι γκολ με απόλυτο ποσοστό ευστοχίας.

Με το γκολ που πέτυχε στο τελευταίο κλάσικο έγινε επίσης ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λα Λίγκα που σημειώνει τουλάχιστον 15 τέρματα στο πρωτάθλημα για 10 συνεχόμενες σεζόν, ενώ φτάνοντας τα 526 γκολ ξεπέρασε τον άλλοτε «μπόμπερ» της Μπάγερν Γκερντ Μίλερ και πρώτο σκόρερ στο τοπ 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.