Μια λατινική παροιμία λέει πως δίκαιο είναι η τέχνη του καλού και του ίσου. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα αμνήμον και άδικο. Το παρελθόν δεν είναι ικανό να στηρίξει το παρόν και το δίκαιο είναι πάντοτε συνδεδεμένο με τους τίτλους.
Το ποδόσφαιρο δεν λειτουργεί όπως ο στίβος όπου μπορείς να διακρίνεις καθαρά τον πιο γρήγορο, τον πιο δυνατό και απαλείφονται διλήμματα για το ποιος είναι ο κορυφαίος. Γι’ αυτό το ποδόσφαιρο αναγκάζεται να καλουπώσει την αντικειμενικότητα στην ομαδική επιτυχία από την οποία συνήθως ξεπηδά ο καλύτερος, όπως συνέβη τις δύο τελευταίες σεζόν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Ο κυρίαρχος
«Δεν υπάρχει κανείς καλύτερος από μένα. Είμαι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κανείς δεν κάνει πράγματα που δεν μπορώ να κάνω εγώ».
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο περιγράφει το οιδηματοειδές εγώ του χωρίς περιστροφές και ίχνος συστολής. Το δικαίωμα το αντλεί από τα επιτεύγματά του –με τη βοήθεια φυσικά και των συμπαικτών του –την τελευταία διετία. Ενα Euro, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, δύο Χρυσές Μπάλες, δύο βραβεία The Best, ρεκόρ τερμάτων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.
Ο Ρονάλντο ανέβασε στροφές τον Απρίλιο, όταν σοβάρεψαν τα πράγματα στο Τσάμπιονς Λιγκ σημειώνοντας δέκα γκολ από τα προημιτελικά μέχρι τον τελικό. Στην αμφιλύκη του 2017 η απόδοσή του έπεσε κατακόρυφα, αλλά η απόφαση των εκλεκτόρων είχε ήδη σχηματισθεί.
ΝΕΪΜΑΡ
Ο φιλόδοξος
«Οταν είσαι 25 ετών και έχεις παίξει στην Εθνική Βραζιλίας και την Μπαρτσελόνα, αναρωτιέμαι τι κάνεις στο γαλλικό πρωτάθλημα; Για να παίξεις με την Αμιάν και την Γκινγκάμπ;».
Οχι αγαπητέ Ερίκ Καντονά. Ο Νεϊμάρ δεν θέλει να παίζει με την Αμιάν και την Γκινγκάμπ, και το δείχνει με περίσσιο θράσος. Αυτό που ήθελε και το κατέκτησε ήταν να ξεφύγει από τη βαριά σκιά του Λιονέλ Μέσι. Τα 222 εκατ. ευρώ που έδωσε η Παρί Σεν Ζερμέν για την απόκτησή του ανέβασαν σε άλλο επίπεδο τα ποσά που στο εξής θα δαπανώνται για τους κορυφαίους παίκτες. Δεν αργεί η μέρα που σύλλογος θα δώσει μισό δισ. ευρώ για έναν 20χρονο που τρέχει με κοντά παντελονάκια.
ΕΜΠΑΠΕ
Το μέλλον
«Ή παίζω ή φεύγω», διεμήνυσε στον προπονητή του στη Μονακό Λεονάρντο Ζαρντίμ. Και έπαιξε και ήταν καλός. Τόσο καλός ώστε το κόστος της μεταγραφής του στην Παρί Σεν Ζερμέν θα φτάσει το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Στην ουσιαστικά επίσημη παρουσίασή του από τους Μονεγάσκους την προηγούμενη σεζόν πέτυχε 26 γκολ εκ των οποίων τα έξι στους αγώνες νοκάουτ του Τσάμπιονς Λιγκ με αντιπάλους τη Μάντσεστερ Σίτι, την Ντόρτμουντ και τη Γιουβέντους. Σε ηλικία 18 ετών 11 μηνών και 18 ημερών πέτυχε γκολ εναντίον της Μπάγερν και έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που φτάνει τα δέκα. Μέσι δεν είναι, μοιάζει του Τιερί Ανρί και μπορεί να ξεπεράσει τον Ρονάλντο.
ΜΠΟΥΦΟΝ
Το κλάμα
Στις 28 Ιανουαρίου γίνεται πια 40 ετών. Για τους Ιταλούς, το συγκεκριμένο νούμερο και η θέση του τερματοφύλακα είναι ταυτισμένα με έναν ημίθεο του ποδοσφαίρου τους, τον Ντίνο Τζοφ. Ο Μπουφόν ήθελε, αν όχι να τον ξεπεράσει, τουλάχιστον να τον φτάσει κατακτώντας κι αυτός στην ίδια ηλικία το Παγκόσμιο Κύπελλο στα ρωσικά γήπεδα. Τα δάκρυα του Μπουφόν μετά τον αποκλεισμό της Ιταλίας από τη Σουηδία στα μπαράζ έμοιαζαν με τα βενετσιάνικα κανάλια. Στα ποτάμια δακρύων παρασύρονταν το παράπονο για τον δεύτερο χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ και το γκρεμισμένο του όνειρο για το Μουντιάλ.
ΖΙΝΤΑΝ
ΖΖ Top
Από το 2008 που συστήθηκε ο Πεπ Γκουαρντιόλα ως προπονητής της Μπαρτσελόνα η Ρεάλ Μαδρίτης αναζητούσε το αντίδοτό του. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε όλα τα δεδομένα αλλά απέμενε να αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Θήτευσε πρώτα κοντά στον Κάρλο Αντσελότι, κατακτώντας το περίφημο πια Decima, το δέκατο Τσάμπιονς Λιγκ. Ως πρώτος προπονητής της Ρεάλ ανέλαβε μεσούσης της περιόδου 2015/2016 και κατέκτησε το 11ο. Η σύμπτωση ερμηνεύτηκε τελικά σε ικανότητα πριν μερικούς μήνες όταν οδήγησε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν τη Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης, επίδοση που δεν έχουν στο παλμαρέ τους ούτε ο Γκουαρντιόλα ούτε ο Μουρίνιο. Σε δύο χρόνια ο Ζιζού πρόλαβε να κατακτήσει ως πρώτος προπονητής οκτώ τίτλους!Το τέλος του 2017 του επιφύλαξε πικρή γεύση –(0-3) από την Μπάρτσα –και ένα σύννεφο αμφισβήτησης
ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ
Ο αλχημιστής
Πέρυσι τέτοιες μέρες οι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι γνώριζαν ταπεινωτική ήττα με 4-2 από την παραπαίουσα Λέστερ. Τότε είχε κατηγορηθεί ο Γκουαρντιόλα πως δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις σκληρές συνθήκες του αγγλικού ποδοσφαίρου και δεν προπονεί τους παίκτες του στα τάκλιν.
Ο Καταλανός παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Γιατί σκοπός του ήταν το αγγλικό ποδόσφαιρο να προσαρμοστεί στις δικές του ιδέες. Επαιξε τη φήμη του κορόνα – γράμματα και βγήκε νικητής αποδεικνύοντας πως το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα μπορεί να παιχθεί και στα αγγλικά γήπεδα με τη Σίτι, που απειλεί πια όλα τα ρεκόρ.