Να σώσει την τιμή της ανθρωπότητας προσπάθησε ο Πάπας Φραγκίσκος τις ημέρες των Χριστουγέννων, καλώντας τους πιστούς να επιδείξουν σύνεση και αλληλεγγύη, σε αντίθεση με αρχηγούς κρατών οι οποίοι με τις διχαστικές αποφάσεις ή τις εμπρηστικές δηλώσεις τους δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα παγκοσμίως.
«Ας προσευχηθούμε να επικρατήσει η βούληση για επανέναρξη διαλόγου και να βρεθεί τελικά μια λύση που θα επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη εντός συνόρων, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και θα έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα». Αυτή ήταν η έκκληση του ποντίφικα στο μήνυμα που απηύθυνε την ημέρα των Χριστουγέννων σε χιλιάδες πιστούς από το κεντρικό μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, τασσόμενος υπέρ της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά η κρίση στη Μέση Ανατολή. Ηταν η δεύτερη φορά που ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έθιξε δημοσίως το ζήτημα της Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την 6η Δεκεμβρίου να την αναγνωρίσει μονομερώς ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εκείνη την ημέρα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει να γίνει σεβαστό το «καθεστώς» της πόλης, για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση των εντάσεων στην περιοχή.
Νερό στον μύλο της ευρύτερης αντιπαράθεσης έριξε όμως η απόφαση της Γουατεμάλας να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρει, παρά το καταδικαστικό ψήφισμα του ΟΗΕ, την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τη Δευτέρα τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για την απόφασή της με ένα «Ο Θεός να σας έχει καλά». Η Γουατεμάλα δέχεται σημαντική οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και συγκαταλέγεται στα εννέα από τα 193 μέλη που καταψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορούσε να μην αναφερθεί αυτές τις ημέρες και στην προσφυγική κρίση. Την Κυριακή στη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων είπε ότι είδε τον Ιησού στα πρόσωπα των παιδιών που συνάντησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές και ζήτησε να προστατευθεί η αξιοπρέπεια των μειονοτήτων στην περιοχή, στην οποία έχουν καταφύγει περισσότεροι από 600.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια τους τελευταίους μήνες. Ο ποντίφικας παρότρυνε ολόκληρο τον πλανήτη να δει τον Ιησού και στα πρόσωπα των αθώων παιδιών που υποφέρουν στις εμπόλεμες ζώνες ανά την υφήλιο, ενώ παραλλήλισε τους σύγχρονους μετανάστες με την Παναγία και τον Ιωσήφ που αναζήτησαν έναν ασφαλή τόπο για να γεννηθεί ο Ιησούς, λέγοντας ότι η χριστιανική πίστη επιβάλλει τη φιλοξενία των προσφύγων.
Αυτές οι δηλώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν απάντηση στον νέο αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Bild» φαίνεται να συμφωνεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφορικά με την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων. «Εάν συνεχίσουμε να αναγκάζουμε τα κράτη – μέλη να υποδέχονται πρόσφυγες, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να διχάσουμε ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Τα κράτη – μέλη πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους εάν και πόσους πρόσφυγες θα υποδέχονται», είπε χαρακτηριστικά. Ο Κουρτς τόνισε πως είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ότι η ΕΕ οφείλει να προστατεύει τους πρόσφυγες προτού έρθουν στην Ευρώπη, όσο ακόμη βρίσκονται στις χώρες καταγωγής τους ή σε γειτονικές, ακόμη και με χρήση στρατιωτικών μέσων. «Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε όποιον έρχεται λαθραία στην ΕΕ με τη βοήθεια διακινητών», κατέληξε.