Δεν έχει τέλος το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ακόμη 2.756 ονόματα (αστυνομικών, στρατιωτικών, ακαδημαϊκών…) προστέθηκαν την Κυριακή με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 695 στον κατάλογο των 140.000 κρατικών λειτουργών που έχουν αποπεμφθεί –πέραν των 44.000 που έχουν κλειστεί στη φυλακή. Και το διάταγμα που ακολούθησε, με τον αριθμό 696, ήταν ακόμα πιο ανησυχητικό: προβλέπει ασυλία για όλους τους πολίτες που δρουν στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» ή προκειμένου να αποτρέψουν απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, όποια κι αν είναι η φύση των πράξεών τους –υπογράφοντας έτσι την εξαφάνιση ό,τι είχε απομείνει από το κράτος δικαίου στην Τουρκία και ενισχύοντας το κλίμα φόβου στη χώρα.

Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιδρυτής του AKP από κοινού με τον Ερντογάν, έσπασε τη συνήθη σιωπή του προκειμένου να στηλιτεύσει το επίμαχο προεδρικό διάταγμα. «Τι κάνατε; Αυτός ο νόμος επιτρέπει στους πολίτες αυτής της χώρας να σκοτώνουν, να λιντσάρουν, χωρίς καμία τιμωρία, χωρίς καμία συνέπεια» εξανέστη από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Δικηγόρων της Τουρκίας Μετίν Φεϊζιόγλου. «Με το διάταγμα αυτό, οι Αρχές επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να σφαγιάσει τον οποιονδήποτε στο όνομα της αντιτρομοκρατίας. Στην πρώτη διαδήλωση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, οι Αρχές θα ξαμολήσουν τις ιδιωτικές τους πολιτοφυλακές, χωρίς τον φόβο των συνεπειών» δήλωσε ο Οζγκιούρ Οζέλ, βουλευτής της κεμαλικής αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, μία δίκη που έχει μετατραπεί σε σύμβολο του πολέμου τον οποίο δέχεται η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, η δίκη 17 στελεχών, δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων της «Τζουμχουριέτ» για «τρομοκρατικές δραστηριότητες», επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να διακοπεί πολύ σύντομα εν μέσω έντασης.

Οι δικαστές αποφάσισαν, «για προληπτικούς λόγους», να παραταθεί η προφυλάκιση τεσσάρων στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, του διευθυντή της Ακίν Αταλάι, του αρχισυντάκτη της Μουράτ Σαμπουντσού, του διακεκριμένου δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ (που βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 360 ημέρες) καθώς και του λογιστή της, Εμρέ Ιπέρ. Μιλώντας στο δικαστήριο, ο Αχμέτ Σικ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει σαν τρομοκράτες όσους δεν της μοιάζουν» και την «ελεγχόμενη από το καθεστώς Δικαιοσύνη» ότι απευθύνει «παράλογες κατηγορίες». «Αρκετά! Αν θέλετε να κάνετε πολιτική, να γίνετε βουλευτής! Δεν μπορώ να αφήσω τον κατηγορούμενο να συνεχίσει έτσι» αντέδρασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αμπντουραχμάν Ορκούν Νταγκ ζητώντας την απομάκρυνση του Σικ από την αίθουσα. Η απόφαση εξόργισε τους δεκάδες υποστηρικτές της «Τζουμχουριέτ» που είχαν προσέλθει στο δικαστήριο: «Μια μέρα θα καταλήξετε εσείς κατηγορούμενοι!», «Ο Αχμέτ θα βγει από τη φυλακή, θα ξαναγράψει!», άρχισαν να φωνάζουν, αποδοκιμάζοντας έντονα τον δικαστή, πριν διακοπεί τελικά η συνεδρίαση.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Μαρτίου στις φυλακές της Σηλυβρίας, κάπου 60 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, «για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της τάξης». Οι «17» της «Τζουμχουριέτ» κινδυνεύουν ακόμα και με 43 χρόνια φυλάκιση για την υποτιθέμενη βοήθεια που παρείχαν σε τρεις οργανώσεις χαρακτηρισμένες ως τρομοκρατικές από την Αγκυρα: το PKK, το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (κατηγορούμενου από τον Ερντογάν ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του) καθώς και το ακροαριστερό Επαναστατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης τουΛαού(DHKP-C). Η ίδια η «Τζουμχουριέτ», βέβαια, αντιτείνει πως η δίκη αυτή αποσκοπεί απλώς στη φίμωση μιας από τις τελευταίας ανεξάρτητες εφημερίδες της Τουρκίας. Και η πραγματικότητα μοιάζει να συμφωνεί μαζί της: σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο P24, κάπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή στην Τουρκία, η οποία καταλαμβάνει την 155η θέση, σε σύνολο 180, στην παγκόσμια κατάταξη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.

«Καθεστώς αφοσιωμένο στην ωμότητα»

Ως «ένα αυταρχικό καθεστώς αφοσιωμένο στην ωμότητα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση Ερντογάν ο γνωστός δημοσιογράφος της «Τζουμχουριέτ» Αχμέτ Σικ λίγο πριν απομακρυνθεί βιαίως από τη δικαστική αίθουσα και επιστρέψει στις φυλακές όπου κρατείται προφυλακισμένος εδώ και σχεδόν έναν χρόνο