Αναμένεται παράταση

Αυτή η ιστορία κάθε τέλος της χρονιάς, με τους ιδιοκτήτες ΙΧ να κρέμονται από τα χείλη του εκάστοτε αρμόδιου υφυπουργού ή αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για να δουν αν θα φάνε πρώτα τη βασιλόπιτα και μετά θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, έχω την εντύπωση ότι κάποτε θα πρέπει να τελειώσει. Σήμερα, λέει, τελευταία εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας, θα ανακοινωθεί αν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018. Πάμε ένα στοιχηματάκι;

Κόψε – ράψε

στις παροχές

Επειδή οι παροχές είναι της μόδας, μπορεί κανείς να διαβάσει την έκπτωση 70% στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για όσους εισπράττουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ως ένα ακόμη κλείσιμο ματιού της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους. Αλλά για να δώσεις λεφτά πρέπει πρώτα από κάπου να τα πάρεις. Ετσι λοιπόν αλλάζουν τα πάντα γύρω από το ΚΟΤ, όπως διαβάζουμε στη χθεσινή απόφαση που συνυπογράφει ο Γιώργος Σταθάκης. Εισάγονται για πρώτη φορά περιουσιακά κριτήρια αξίας ίσης με 180.000 ευρώ, που σημαίνει ότι απεντάσσονται του ΚΟΤ όσοι τα υπερβαίνουν. Πληροφορίες μιλούν για περίπου 100.000 επί συνόλου σημερινών 680.000 δικαιούχων. Καταργείται επίσης η έκπτωση για πολυτέκνους, οι οποίοι σήμερα παίρνουν ΚΟΤ ανεξαρτήτως εισοδήματος. Στο εξής, για να δικαιούται ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ΚΟΤ δεν πρέπει το ατομικό του εισόδημα να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, όσο δηλαδή και το όριο για το κοινωνικό μέρισμα. Η κυβέρνηση επιμένει ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ευκατάστατων νοικοκυριών με βίλες και πισίνες που απολαμβάνουν σήμερα το ΚΟΤ. Αλλά μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, αφού όποιος έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ, δεν σημαίνει και ότι του αποφέρουν και εισόδημα. Τόσες χιλιάδες ξενοίκιαστα σπίτια υπάρχουν, για τα οποία μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

ΔΕΗ: market test

με κινέζικο άρωμα

Εχετε διαβάσει πολλές φορές για τις ενστάσεις της Κομισιόν απέναντι στην επεκτατική κινεζική πολιτική στην Ευρώπη, με εξαγορά assets σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η ενέργεια. Το λέω γιατί στο πρόσφατο market test για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις γιορτές, συμμετείχαν όχι δύο αλλά… επτά κινεζικές εταιρείες. Μιλάμε για όλες όσες έχουν εμπλακεί ή δείξει ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για την ελληνική αγορά (CMEC, SPIC, Shenhua, China Energy, Shanhay Energy κ.λπ.). Δεν θα απέκλεια καθόλου στη πορεία της διαδικασίας να τεθούν από την DG Comp προσκόμματα.