Σε παύση πληρωμών ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να προχωρήσει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ «εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της εταιρείας».
Η απειλή εκλαμβάνεται ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης της εταιρείας ενόψει της σημερινής εκδίκασης από το Διοικητικό Δικαστήριο της Κομοτηνής του αιτήματος της ΣΕΚΑΠ για αναστολή της απόφασης επιβολής του προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ λόγω παραβάσεων που της είχε επιβάλει παλαιότερα το οικείο τελωνείο.
Στην πράξη πρόκειται για ένα ακόμη νομικό όπλο της ΣΕΚΑΠ, όπως λένε άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του προστίμου. Και αυτό καθώς το δικαστήριο θα κληθεί σήμερα να εξετάσει κατά πόσο η καταβολή των 38 εκατ. ευρώ από την καπνοβιομηχανία συνεπάγεται «αναπότρεπτη βλάβη» για την ίδια. Πρέπει επομένως η εταιρεία να παράσχει αποδείξεις ότι όντως η πληρωμή του παραπάνω ποσού συνιστά για την ίδια βλάβη, εξού και η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ ότι «ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών».
Σε αυτήν ακριβώς τη λογική εντάσσεται και η απόφαση της εταιρείας να ορίσει δικηγόρο ως νομικό σύμβουλο για τον χειρισμό όσων θεμάτων σχετίζονται με τη διαδικασία της πτώχευσης, καθώς και να προχωρήσει σε τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή.
Στο σενάριο που απορρίπτεται το αίτημα της ΣΕΚΑΠ, πηγές κοντά στην εταιρεία κάνουν λόγο για ξαφνικό θάνατο, αφού το τελωνείο Κομοτηνής θα πάψει να δέχεται τις εγγυητικές της και θα ζητήσει την άμεση καταβολή του προστίμου. Ηδη, εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα το τελωνείο έχει μπλοκάρει τη διαμονή των προϊόντων της.
Στο σενάριο που το δικαστήριο αποδεχθεί το αίτημά της, τότε η εταιρεία παίρνει παράταση ζωής μερικών μηνών, μέχρις ότου εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της για το πρόστιμο. Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, πηγές με γνώση των όσων διαμείβονται για την εταιρεία δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί εκ νέου η κατάθεση στη Βουλή φωτογραφικής τροπολογίας παρόμοιας με εκείνη του περασμένου Απριλίου, αλλά αυτή τη φορά με αναδρομική ισχύ.
Η αιτία είναι ότι η επίμαχη τροπολογία που τόσο μεγάλο πολιτικό σάλο είχε προκαλέσει, δεν είχε αναδρομική ισχύ, προφανώς από αστοχία. Ενώ η δικαστική απόφαση κατά της ΣΕΚΑΠ επιβλήθηκε το 2015, εντούτοις η φωτογραφική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, και η οποία απάλλασσε αποκρατικοποιημένες εταιρείες από πρόστιμα εφόσον κατά την ημερομηνία εξαγοράς οι νέοι τους ιδιοκτήτες δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους, είχε έναρξη ισχύος από την ψήφιση του νόμου στον οποίο ενσωματώθηκε και μετά. Δηλαδή από τον Απρίλιο του 2017, και όχι από παλαιότερα.
Πολλά επομένως για την τύχη της ΣΕΚΑΠ θα κριθούν σήμερα. Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απηύθυνε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό πνεύμονα για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».