Στη διεθνή αγορά πρώτων υλών κι εμπορευμάτων, και ιδιαίτερα των μετάλλων, δεν λάμπει μόνο ο χρυσός. Το κοβάλτιο, το παλλάδιο και το λίθιο μπορεί να είναι λιγότερο γνωστά έξω από τα γραφεία των traders και των βιομηχανιών, αλλά όπως αποδείχτηκε μέσα στο 2017 αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι.

Οχι μόνο για όσους τα χρησιμοποιούν για την κατασκευή υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών και μη συσκευών, αφού εκεί οφείλεται το γεγονός ότι έχουν γίνει πια περιζήτητα, αλλά και για όσους τα εμπιστεύονται για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι διεθνείς επενδυτές που επέλεξαν να βάλουν στις αρχές του 2017 χρήματα στα μέταλλα αυτά και πούλησαν τα συμβόλαια αυτά τώρα είδαν την επένδυσή τους ακόμη και να υπερδιπλασιάζεται. Πρόκειται για αποδόσεις που δεν τις προσέφεραν ούτε οι μετοχές των μεγαλύτερων και πιο γνωστών εταιρειών στον κόσμο, ούτε ομόλογα υψηλού ρίσκου, ούτε άλλες μορφές πιο συμβατικών επενδύσεων. Η λάμψη των μετάλλων αυτών μάλιστα ήταν μεγαλύτερη και από αυτή των πιο γνωστών πρώτων υλών και εμπορευμάτων όπως ο χρυσός, το ασήμι και το πετρέλαιο.

Τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές είναι αποκαλυπτικά. Η πρώτη ύλη που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα κοβάλτιο καθώς η τιμή του φέτος αυξήθηκε πάνω από 120%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το παλλάδιο με αποδόσεις άνω του 50%.

Το ασημί-μπλε απόχρωσης κοβάλτιο που βγαίνει από τη γη ως υποπροϊόν του χαλκού και του νικελίου γνώρισε μέρες δόξας επειδή η ζήτησή του αυξάνεται συνεχώς για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που προορίζονται μεταξύ άλλων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Είναι ενδεικτικό ότι η παγκόσμια αγορά κοβαλτίου διπλασίασε φέτος τον τζίρο από τα 4 δισ. στα 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έως το 2026 ή ζήτηση για το μέταλλο αυτό αναμένεται να αυξηθεί επτά φορές και η προσφορά δεν φτάνει να καλύψει τη ζήτηση. Η τιμή του κοβαλτίου έχει φτάσει τα 75.000 δολάρια ο τόνος.

Η αγορά αυτοκινήτων έκανε πλούσιους και τους επενδυτές που ποντάρισαν φέτος στο παλλάδιο που ανήκει στα πολύτιμα μέταλλα. Το λιγότερο γνωστό αυτό μέταλλο χρησιμοποιείται εκτεταμένα εδώ και χρόνια από την αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα για την κατασκευή καταλυτών και άλλων συσκευών που περιορίζουν τις εκπομπές ρύπων. Οι τιμές του έχουν φτάσει τα 1.060 δολάρια η ουγκιά.

ΚΑΙ Η ΞΥΛΕΙΑ. Εκπληξη για πολλούς αποτέλεσε η τρίτη πρώτη ύλη που βρίσκεται στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις μπαίνοντας εμβόλιμα ανάμεσα στα μέταλλα. Οι τιμές στην ξυλεία αυξήθηκαν φέτος πάνω από 35% λόγω της μεγάλης ζήτησης για την κατασκευή σπιτιών και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων που καταγράφεται στην αμερικανική ήπειρο. Οπως σημειώνει σε έκθεσή της για τις πρώτες ύλες με τις υψηλότερες αποδόσεις φέτος η καναδική τράπεζα Scotiabank, η ζήτηση για ξυλεία εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω της ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ που αναμένεται να συνεχιστεί. Επίσης, όπως σημειώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν και λόγω της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ καθώς υπάρχει διαμάχη στον τομέα αυτό με τον Καναδά.

Τη χρυσή πεντάδα των αποδόσεων κλείνουν το λίθιο, που χρησιμοποιείται για τις ομώνυμες μπαταρίες και έχει φτάσει τις 20.000 δολάρια ο τόνος, και ο χαλκός που αποτελεί σταθερή αξία στην αγορά των εμπορευμάτων κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα που έχει οδηγήσει τις τιμές του σε υψηλά τετραετίας.